Se pregăteşte un nou Schengen! Trei forțe din UE au semnat deja: Va face Europa mai puternică

schengen

SURSA FOTO: Dreamstime

Se pregăteşte un nou Schengen! Trei forțe din Uniunea Europeană, cu care România este în relații bune, au semnat deja acordul. „Va face Europa mai puternică”, a spus un oficialul european.

Se pregăteşte un nou Schengen! Germania, Olanda și Polonia preconizează un posibil război cu Rusia

Cu o zi în urmă, Germania, Olanda și Polonia au încheiat un acord pentru a simplifica procedurile administrative, ce îngreunează deplasarea rapidă a trupelor militare și a armelor peste granițele lor, în special pe una dintre rutele principale, ce leagă Marea Nordului de Flancul Estic al NATO.

În cadrul unei adunări la sediul Agenției Europene de Apărare de la Bruxelles, Belgia, ministrul Apărării din Olanda, Kajsa Ollongren, a subliniat importanța asigurării condițiilor favorabile pentru desfășurarea rapidă a operațiunilor militare, înaintea unei eventuale crize.

„Geografia este ceea ce este. Asta înseamnă că trebuie să poţi să te deplasezi rapid din Olanda, prin Germania, până în Polonia”, a declarat ea, înainte ca cele trei state europene să semneze o scrisoare de intenţie pentru o cooperare mai strânsă.

„Avem nevoie de un Schengen militar pentru a asigura o circulaţie mai rapidă şi mai eficientă a personalului şi a materialului militar. Acest lucru va face Europa mai puternică. Am făcut un pas important: Polonia, Germania şi Ţările de Jos au semnat o declaraţie pentru realizarea unui coridor militar”, a scris ea pe contul său de Twitter.

Kajsa Ollongren (SURSA FOTO: government.nl)

NATO și UE au intensificat pregătirile pentru un eventual război cu Rusia

Se pregăteşte un nou Schengen! De la izbucnirea războiului din Ucraina (24 februarie 2022), atât NATO, cât și Uniunea Europeană (UE) au intensificat pregătirile pentru un eventual conflict militar cu Rusia.

Într-un astfel de scenariu, SUA și alți membri NATO ar trebui să trimită în mod urgent trupe armate și echipamente militare prin porturile din Marea Nordului, traversând Germania și Polonia, către Frontul Estic al NATO.

Cu toate acestea, NATO a atras atenția asupra faptului că excesul de birocrație îngreunează mobilitatea trupelor militare în Europa, ceea ce ar putea cauza întârzieri semnificative în cazul unui conflict armat cu Rusia.

Trupele NATO se confruntă în continuare cu diverse reglementări birocratice, ce includ proceduri, precum notificarea prealabilă necesară pentru transportul de muniție și restricții privind lungimea convoaielor militare.

„Suntem în criză de timp. Ceea ce nu rezolvăm pe timp de pace nu va fi gata în cazul unei crize sau al unui război”, a avertizat, anul trecut, şeful comandamentului logistic al NATO, generalul-locotenent Alexander Sollfrank.

Alexander Sollfrank (SURSA FOTO: JSEC – NATO)