Seismul catastrofal ce a zdruncinat nord-estul arhipelagului nipon la 11 martie 2011 nu a descărcat până la capăt tensiunea tectonică din această zonă, iar într-un an şi jumătate aici ar putea avea loc un nou cutremur de aproape 9 grade, la fel ca în urmă cu doi ani, estimează seismologul rus Aleksei Liubuşin, de la Institutul de Fizică a Pământului Schmidt din Moscova.
El a prezentat un studiu în acest sens la recenta conferinţă a Uniunii Europene privind Ştiinţele Geologice (EGU), ce s-a desfăşurat la Viena.
Expertul rus a analizat zgomotele seismice de joasă frecvenţă în această regiune, înregistrate de o reţea de 78 de staţii pe bandă largă (reţeaua specializată seismică F-net). Rezultatele au arătat că există în continuare tensiuni tectonice destul de mari în zona respectivă.
“Regiunea depresiunii Nankai (care pleacă de la principala insulă niponă Honshu până la insula sudica Kyushu) ar putea fi locul următorului megaseism din 2013-2014”, se afirmă în raportul prezentat de expertul rus la Viena.
Cutremurul cu magnitudinea de 9 grade care a devastat nord-estul arhipelagului nipon la 11 martie 2011 a fost denumit oficial Marele Cutremur din Japonia de Est. Seismul a provocat un tsunami uriaş, care a depăşit toate previziunile experţilor niponi: înalţimea valurilor a atins în unele locuri chiar şi 15 metri.
Bilanţul victimelor a fost de asemenea devastator: 18.549 de morţi şi daţi dispăruţi, iar 380.000 de clădiri au fost parţial sau complet distruse. Centrala de la Fukushima, grav avariată de seism şi tsunami, a generat cea mai mare criză nucleară din perioada trecută după catastrofa de la Cernobâl.
Sursa: Agerpres