Miniștrii de Externe ai statelor membre ale Uniunii Europene au adoptat noi măsuri punitive pentru a contracara eludarea sancțiunilor și a împiedica Rusia să obțină tehnologie occidentală pentru fabricarea de arme.
Astfel, încă 69 de persoane și 47 de entități legate de invazia rusă împotriva Ucrainei au fost supuse sancțiunilor. Se vizează înghețarea activelor și interdicția de a călători în Uniunea Europeană pentru persoanele vizate.
#FAC: Need to speed up 🇪🇺support for #Ukraine. Welcomed the 14th sanctions package against RU & called for more measures to tackle its hybrid activities against the EU&Eastern partners. Ask for a #EU strategic approach towards the #BlackSea. pic.twitter.com/y4W6EYTGZT
— Luminita Odobescu (@Odobes1Luminita) June 24, 2024
Sancțiunile vizează și sectorul rus de gaz natural lichefiat
Pentru prima dată, noua serie de sancțiuni vizează și sectorul rus de gaz natural lichefiat (GNL), un sector de miliarde de dolari. Aceste măsuri punitive interzic unor porturi să transporte gaz natural lichefiat rusesc către țări din afara Uniunii Europene, după o perioadă de tranziție de nouă luni. Pe listă se află Zeebrugge din Belgia.
De asemenea, sancțiunile vizează așa-numita „flotă din umbră” a președintelui rus Vladimir Putin. Ea este folosită pentru a eluda sancțiunile, formată din 27 de nave specifice.
Al 14-lea pachet de sancțiuni impus de UE
În data de 20 iunie, Consiliul Uniunii Europene a adoptat un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei. Ele sunt ca răspuns la conflictul din Ucraina. Acesta reprezintă al 14-lea pachet de sancțiuni al Uniunii Europene. El este descris de președinția belgiană a Consiliului ca fiind „puternic și substanțial”.
Printre măsurile adoptate se numără primele restricții asupra exporturilor de gaz. Ele au ca scop maximizarea impactului sancțiunilor deja existente. Potrivit informațiilor publicate pe pagina oficială a Consiliului, acest pachet vizează închiderea „punctelor vulnerabile”. Se urmărește și aplicarea de măsuri punctuale pentru a intensifica presiunea asupra Rusiei.
Aceste sancțiuni sunt parte a eforturilor Uniunii Europene de a impune restricții asupra Rusiei ca răspuns la agresiunea militară în Ucraina.
Ursula von der Leyen susține că Rusia va fi privată de veniturile din energie
Ursula von der Leyen, președintele în funcție al Comisiei Europene, a răspuns prompt după adoptarea noului pachet de sancțiuni împotriva Rusiei. Ea a subliniat că acest pachet va continua să limiteze accesul Rusiei la tehnologii esențiale și să îi priveze de venituri din energie. De asemenea, von der Leyen a menționat că măsurile vor afecta flota lui Vladimir Putin și rețeaua bancară obscură din străinătate.
Această reacție a președintelui Comisiei Europene subliniază angajamentul UE de a intensifica presiunea asupra Rusiei în contextul crizei din Ucraina.
Mai multe detalii puteți citi aici.