CNAS va implementa un nou sistem informatic de peste 100 de milioane de Euro

Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) va beneficia de un nou sistem informatic, operațional în doi ani, printr-o investiție de peste 100 de milioane de euro. Anunțul a fost făcut vineri de președintele instituției, Valeria Herdea, la Târgu Mureș.

Președintele CNAS, Valeria Herdea, a subliniat în conferința de presă importanța acestei investiții, menționând eforturile semnificative pentru a revitaliza sistemul informatic.

Noul proiect, semnat recent, reprezintă un pas crucial pentru îmbunătățirea infrastructurii IT a instituției. Este esențială angajarea de personal specializat pentru a asigura implementarea cu succes a acestui sistem. Herdea a făcut un apel către tinerii medici să se alăture proiectelor CNAS, contribuind astfel la creșterea calității resursei umane din sistem.

„Se fac eforturi foarte mari pentru a reporni sistemul informatic, pentru a asuma şi acest punct.

Ştiţi foarte bine că în acest an s-a semnat şi este un alt proiect de care nu doar că sunt mândră, ci foarte recunoscătoare că vom avea un sistem informatic nou, într-un interval de timp estimat de un an, doi.

Este un efort financiar foarte mare, de peste 100 de milioane de euro”, a afirmat Herdea.

Este necesară o finanțare corectă a sistemului medical

Decizia recentă a Guvernului, susținută de Ministerul Finanțelor și Ministerul Sănătății, asigură accesul continuu al pacienților la servicii medicale și stabilitatea financiară a furnizorilor de servicii medicale până la sfârșitul anului. Aceasta este vitală pentru întregul sistem medical, permițând creșterea accesului pacienților la servicii medicale pe întreg teritoriul României și promovând debirocratizarea.

Valeria Herdea a evidențiat importanța unei finanțări corecte pentru sistemul medical, subliniind provocările cu care se confruntă medicii din România. Deși țara beneficiază de specialiști de top, infrastructura medicală necesită îmbunătățiri majore. Finanțarea corectă și înțelegerea necesităților crescute de sănătate ale populației sunt esențiale pentru controlul și monitorizarea bolilor, reducerea complicațiilor și creșterea duratei de viață activă a cetățenilor asigurați.

valeria herdea CNAS
SURSA FOTO: Inquam Photos / Malina Norocea

Impactul protestelor medicilor de familie

Actul normativ adoptat recent va permite majorarea valorii punctului pe serviciu medical în asistența ambulatorie de specialitate, menținerea valorilor punctelor „per capita” și pe serviciu în asistența medicală primară și asigurarea finanțării lunare pentru asistența medicală dentară. Herdea a subliniat că aceste măsuri sunt esențiale pentru a aduce calitate și a îmbunătăți viața pacienților.

Prefectul județului Mureș, Ciprian Dobre, a recunoscut contribuția protestului medicilor de familie din martie la asigurarea finanțării pentru serviciile medicale pe întreg anul. În urma protestului și discuțiilor cu CNAS și Ministerul Finanțelor, s-au deblocat cele 3 miliarde de lei necesari acoperirii cheltuielilor medicilor de familie pentru trimestrul patru.