Spitalul va fi public, nu va intra la Administraţia Spitalelor din Bucureşti
Oana Gheorghiu, fondatoarea Asociației Dăruiește Viața, a afirmat că noul spital nu va fi integrat în structura Administrației Spitalelor din București. Din contră, el va funcționa ca o instituție publică. Gheorghiu a subliniat că peste 350.000 de oameni au contribuit financiar. Într-un interval de șase ani, au fost strânși 20 de milioane de euro prin intermediul donațiilor prin SMS.
Pe data de 24 noiembrie, Asociația Dăruiește Viața a făcut cunoscut faptul că a finalizat construcția primei clădiri a Spitalului de Copii, realizat în întregime din donații și sponsorizări. Acesta va servi drept spațiu pentru anumite secții ale Spitalului Marie Curie.
Reprezentanta Asociației Dăruiește Viața a afirmat într-un interviu recent că, în anul 2015, strângeau fonduri pentru renovare, totul în cadrul unui proiect care necesita finanțare de un milion şi jumătate de euro. Renovarea nu s-a putut realiza, astfel că ideea a evoluat. Iată în ce mod:
„După ce ne-am dat seama că nu se poate face această renovare, am început să vorbim în 2016 despre construcţia unei secţii, ne gândeam că vom construi un etaj peste construcţia existentă şi atunci ajunsesem la un buget estimat de 5 milioane de euro. (..) De la 5 milioane la 33 de milioane de euro, cât a costat acest proiect, evident că, dacă îmi spuneaţi în 2016 că vom face un spital şi că vom strânge atâţia bani, aş fi spus că e o glumă bună”, a povestit Oana Gheorghiu.
Întrebată de ce statul nu a reușit să aibă aceleași rezultate, Gheorghiu a explicat că România a pierdut finanţarea din PNRR pentru sănătate. Motivul a fost acela că proiectele nu erau destul de avansate.
„E o întrebare la care putem răspunde cu greu. Statul a pierdut finanţarea din PNRR pentru sănătate pentru că nu a avut proiecte suficient de avansate pe care să le califice şi să atragă bani, deşi eu ştiu că unele proiecte erau avansate şi nu au fost puse pe lista PNRR. (..) Uneori sunt nişte interese meschine care ne fac să stăm loc”, a spus Oana Gheorghiu.
Asociaţia Dăruieşte Viaţa își dorește reformarea sistemului de sănătate
Deși miza finală este reformarea sistemului de sănătate, reprezentanta Asociației spune că trebuie să înceapă cu primii pași: crearea de modele. Printre aceste modele de bune practici se numără și investirea în pregătirea medicilor prin training-uri în străinătate. Asociația dorește și schimbarea legislației.
„Asta ne dorim să facem noi aici la Marie Curie, să creăm un model. După care investim în pregătirea medicilor, îi susţinem să meargă la traning-uri în străinătate, al doilea pas, încercăm să ridicăm zona medicală să o susţinem şi al treilea pas este să încercăm să schimbă legislaţia. Încercăm să parcurgem aceşti paşi împreună cu statul român”, a completat ea.
Reprezentanta Asociației vorbește despre efortul depus de echipă, dar și despre efectele uriașe ale muncii acesteia.
„Când reuşeşti să faci nişte proiecte, capeţi şi energie, chiar dacă am muncit foarte mult, toată echipa Dăruieşte Viaţa, când vezi că a ieşit ceva şi e bine, e calitate şi acolo pot fi trataţi nişte copii care vor avea şanse în plus la viaţă, capeţi energie şi îţi dai seama că se poate şi că poate acesta este începutul schimbării în sănătate”, a subliniat Oana Gheorghiu.
Spitalul construit din banii românilor este administrat de Ministerului Sănătăţii
Referitor la gestionarea spitalului construit cu fondurile românilor, Oana Gheorghiu a precizat că acesta nu va fi sub administrarea Administrației Spitalelor din București, ci se va afla în subordinea Ministerului Sănătății. Acest lucru se datorează și faptului că a fost construit pe terenul statului.
„Este un spital public, de la început a fost aşa pentru că este construit pe terenul statului cu parteneriat în care am primit dreptul de a construi, urmând să intre în administrare publică, deci este un spital în care vor fi trataţi toţi copiii în sistemul de asigurări de sănătate, va fi administrat de statul român şi respectiv de managementul Spitalului Marie Curie. Vreau să vă spun că nu plecăm de acolo, rămânem să susţinem spitalul, managementul”, a precizat Oana Gheorghiu.
Tot ea spune și că jumătate din spital a fost construită din donațiile oamenilor.
„Am avut peste 350.000 de oameni care au pus bani, 2 euro, 4 euro, de la oamenii ăştia am strâns în şase ani, de când avem campanie de SMS-uri, 20 de milioane de euro, practic jumătate din spital este construit cu sms-uri. Oamenii ne-au dat încredere şi bani”, a afirmat ea.