Apare un nou stadion de lux în România. Acesta se va numi „Stadionul Dan Păltinişanu”, potrivit deputatului PSD de Timiş, Alfred Simonis. El a oferit noi informații despre următorii pași, care precedă demararea construirii propriu-zise.
Alfred Simonis anunță un nou stadion în România
Alfred Simonis este deputat PSD din Timiș și președinte interimar al Camerei Deputaților. El a a declarat că Ministerul Finanțelor a emis avizul esențial pentru demararea proiectului la Stadionul Dan Paltinișanu din Timișoara. Următorul pas constă în obținerea aprobării pentru indicatorii tehnico-economici.
Simonis a ținut să precizeze că nu este posibil să realizeze în câteva săptămâni ceea ce alții au amânat timp de zeci de ani.
Totuși, el a menționat că se depun toate eforturile posibile pentru a accelera procesul. El se asigură personal că avizul Ministerului Finanțelor nu rămâne uitat în vreun birou. Simonis susține că a făcut, recent, o vizită la Minister, în acest sens.
„Am obţinut astăzi de la Ministerul Finanţelor avizul necesar demarării investiţiei la stadionul Dan Păltinişanu, document obligatoriu pentru construirea noii arene a Timişoarei.
Urmează noi paşi care să ne apropie de ceea ce ne dorim cu toţii, dar este foarte important de precizat că nu putem realiza în câteva săptămâni ceea ce alţii au tărăgănat zeci de ani.
Facem, însă, tot ceea ce depinde de noi pentru a mişca lucrurile cât mai repede şi, ca să mă asigur că avizul MF nu stă rătăcit în vreun birou, am fost azi personal la minister”, a transmis Alfred Simonis, pe Facebook.
Următorul pas: hotărârea de Guvern inițiată de Ministerul Dezvoltării
Alfred Simonis a explicat că urmează să se demareze procedura de transparență decizională după primirea avizului de la Ministerul Finanțelor.
Aceasta vizează elaborarea proiectului de Hotărâre de Guvern pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiții. Proiectul va parcurge etapele consultării publice, avizării și va fi inclus în ordinea de zi a ședinței de Guvern.
„Calendarul legislativ pentru o investiţie de o asemenea amploare prevede ca, ulterior emiterii avizului Ministerului Finanţelor, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei să anunţe deschiderea procedurii de transparenţă decizională a procesului de elaborare a proiectului de act normativ (Hotărâre de Guvern) pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiţii.
După finalizarea procedurii de consultare publică, proiectul de Hotărâre de Guvern intră pe circuitul de avizare şi apoi la Secretariatul General al Guvernului pentru introducerea acestuia pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern”, anunță Simonis.
Guvernul va decide prin hotărâre demolarea actualei arene
Odată ce aceste etape vor fi încheiate, Guvernul intenționează să adopte o hotărâre privind demolarea actualului stadion.
„Următorul pas îl reprezintă aprobarea HG-ului şi publicarea în Monitorul Oficial, iar abia apoi Agenţia Naţională pentru Sport şi Consiliul Judeţean Timiş trebuie să facă demersurile necesare pentru obţinerea Hotărârii de Guvern prin care se aprobă demolarea actualei arene.
Este foarte important de precizat că, în paralel, Compania Naţională de Investiţii, va demara procedura de achiziţie pentru proiectarea şi execuţia noului stadion, iar ordinul de începere a lucrărilor se va da după finalizarea demolării de către Consiliul Judeţean Timiş”, a precizat Simonis.
Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș, din partea PNL, estimează că procesul de demolare a stadionului ar putea dura 6 luni, iar construcția noii arene ar necesita aproximativ 3 ani.
Stadionul cel nou din Timișoara este proiectat să devină cel mai mare din România după Arena Național. Proiectul va implica o investiție de aproape 140 de milioane de euro. Finanțarea va fi asigurată de Compania Națională de Investiții (CNI) și Consiliul Județean Timiș.
Noul stadion din Timișoara va avea o capacitate de 32.000 de locuri, fără a include o pistă de atletism, și nu va beneficia de acoperiș integral, spre deosebire de Arena Națională din București.
Construit în 1963 cu ajutorul muncii voluntare, stadionul actual din Timișoara a fost denumit „1 Mai” până în 1995.