În scrisoare se spune: "Vă scriem pentru a vă transmite îngrijorarea noastră profundă cu privire la o serie de ameninţări cu utilizarea forţei militare împotriva populaţiei catalane … În aceste circumstanţe, Uniunea Europeană ar trebui să intervină preventiv pentru a garanta că deznodământul conflictului catalan va fi rezolvat într-o manieră paşnică şi democratică."
Se mai scrie că politicienii din partidul de centru-dreapta, Partidul Popular, al premierului Mariano Rajoy, au vorbit despre articolul 8 din constituţia Spaniei, care stipulează că armata poate fi folosită pentru apărarea suveranităţii ţării.
Se scrie de asemenea, că Comisia ar trebui "Să facă o declaraţie publică prin care să insiste asupra retragerii din dezbaterea publică a oricărei ameninţări militare sau cu folosirea forţei, ca modalitate de rezolvare a acestui conflict politic."
La Madrid, scrisoarea a fost ridiculizată.
Rosa Diez, de la Partidul Uniunii, Progresului şi Democraţiei, de centru, a calificat-o drept o "insultă" la adresa democraţiei spaniole.
Liderul Partidului Socialist din opoziţie, Alfredo Perez Rubalcaba, a declarat că "nu are nicio legătură cu realitatea".
Dar, pe de altă parte, parlamentarul de centru-dreapta Alejo Vidal-Quadras a declarat în urmă cu două săptămâni la un post de televiziune spaniol: "Ei [Guvernul] ar trebui să discute cu un general al Gărzii Civile … Guvernul ar trebui să se gândească să intervină în această regiune rebelă, dacă ei vor continua."
Garda Civilă, o forţă de jandarmerie, este încă privită cu suspiciune, deoarece a încercat în 1981 să dea o lovitură de stat.
Apelul parlamentarilor către Reding vine în ajunul alegerilor din Catalonia, programate pentru noiembrie.
Liderul catalan, Artur Mas i Gavarro, a declarat că în cazul în care va câştiga, va organiza în 2014 un referendum cu privire la secesiune. Ca un indiciu privind mersul lucrurilor, luna trecută, la Barcelona, un milion de catalani s-au adunat în stradă pentru a cere independenţa.
Între timp, dezbaterea din Spania a contaminat şi Marea Britanie.
Ministrul spaniol de externe, Jose Manuel Garcia-Margallo y Marfil, a declarat marţi în faţa Parlamentului de la Madrid că, dacă Scoţia – care trebuie şi ea să ţină un referendum pentru secesiune, tot în 2014 – îşi va obţine independenţa, ar putea să rămână afară din UE.
"În cazul ipotetic al independenţei, Scoţia va trebui să se aşeze la coadă şi să solicite să fie admisă, având nevoie de aprobarea unanimă a statelor mebre pentru a obţine statutul de ţară candidată … şi pentru a semna tratatul final", a declarat el.
Liderul naţionalist scoţian, Alex Salmond, declarase în acest an la postul BBC că lorzii scoţieni au confirmat că ţara ar intra automat în UE.
Însă marţi, propriul său adjunct, Nicola Sturgeon, a afirmat că el nu a făcut cu acea ocazie decât să solicite lorzilor o simplă opinie juridică.
"Se pare că întâiul ministru [Salmond] este un mincinos", a declarat ulterior parlamentarul scoţian de centru-stânga Paul Martin.
Un nou stat pe harta Europei: Se nasc deja tensiuni militare
29 octombrie 2012, 08:01
Ultima modificare în 29 octombrie 2012, 10:01
Patru parlamentari catalani au cerut Comisiei Europene să-i pună în vedere Spaniei că nu poate utiliza forţa militară pentru a opri Catalonia să se separe.
Deputaţii - Maria Badia (centru-stânga), Ana Miranda şi Raul Romeva i Rueda (verzi) şi Ramon Tremosa (liberal) - au trimis pe 22 octombrie o scrisoare comisarului european pentru justiţie, Viviane Reding, scrie EUOBSERVER.
Etichete:
Publicat in categoriile: Eveniment
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Eveniment
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- Centrala nucleară Krsko din Slovenia şi-a întrerupt activitatea, în mod preventiv
- Patriarhul Daniel: Rădăcina crizei economico-financiare este de ordin spiritual şi moral
- Germania ar putea realiza balanţa bugetară cu trei ani mai devreme
- Şeful BCE, favorabil unei intervenţii europene în proiectele de buget naţionale
- Ministerul Sănătăţii va folosi banii primiţi la rectificarea bugetară pentru funcţionarea spitalelor
- Noi tensiuni în Serbia: Se intensifică acţiunile de formare a Republicii Voivodina
- Autorităţile irakiene au ordonat aterizarea unui avion iranian, pentru a-i verifica încărcătura
- Iată ARSENALUL militar IRANIAN: Americanii le-au vândut mare parte din echipament
- Lista țărilor în care nu vor mai exista fumători
- Unu din 10 oameni așteaptă Sfârșitul Lumii: Va fi cutremur, uragan, atac terorist sau colaps financiar