Mierea este recunoscută de mii de ani ca fiind unul dintre cele mai eficiente remedii naturale. Mierea este bogată în vitamine și minerale, care depind foarte mult de tipul de flori folosite de micile insecte. Cel mai recent studiu a descoperit că, pe lângă calmarea durerii în gât sau ameliorarea simptomelor răcelii, mierea are și alte numeroase beneficii.
Adăugarea mierii în alimentație poate fi o modalitate excelentă de a obține un plus de aromă la cafea sau ceai, cu efecte mai mult decât bune asupra sănătății, potrivit cercetătorilor de la Universitatea din Toronto, scrie Jerusalem Post.
Mierea îmbunătățește câțiva indicatori-cheie ai sănătății cardiometabolice
Oamenii de știință au descoperit că mierea îmbunătățește câțiva indicatori-cheie ai sănătății cardiometabolice, cum ar fi nivelul zahărului din sânge și al colesterolului. Un studiu publicat în revista Nutrition Reviews a analizat o meta-analiză a studiilor clinice care implicau mierea. Astfel, cercetătorii au putut să observe că un consum constant de miere scade glicemia, colesterolul total și colesterolul rău/LDL, stabilizează trigliceridele și este un marker pentru boala ficatului gras.
Promovează niveluri crescute de HDL/colesterol bun
De asemenea, mierea pare să promoveze niveluri crescute de HDL/colesterol bun și unii markeri ai inflamației. Tausif Khan, cercetător în științe nutriționale la Facultatea de Medicină a Universității din Toronto, crede că aceste rezultate sunt surprinzătoare, având în vedere că mierea conține aproximativ 80% zahăr. Cu toate acestea, mierea are și o compoziție complexă de zaharuri comune și rare, proteine, acizi organici și alți compuși bioactivi care pot avea beneficii pentru sănătate. Studiile anterioare au arătat că mierea este asociată cu o sănătate cardiometabolică îmbunătățită, mai ales în cercetările pe animale. Acest ultim proiect este cea mai cuprinzătoare revizuire de până acum a studiilor clinice importante și include și o serie de date referitoare la procesarea mierii.
Câtă miere ar trebui să consumăm zilnic
Echipa de cercetare subliniază că este esențial să se ia în considerare observațiile din acele studii în care participanții au urmat alte modele alimentare sănătoase. Potrivit constatărilor, zaharurile adăugate au reprezentat doar 10% sau mai puțin din aportul zilnic de calorii al participanților. Khan susține însă că nu trebuie să începem să mănâncăm miere, dacă evităm zahărul. În schimb, dacă folosim zahăr alb obișnuit sau alt îndulcitor, înlocuirea acestora cu miere poate reduce riscurile cardio-metabolice.
Mierea de tei sau de salcâm pare mult mai eficientă
Echipa a inclus un total de 18 studii controlate care au implicat peste 1100 de participanți. Doza medie zilnică de miere a fost de 40 de grame (aproximativ două linguri), iar durata medie a experimentului a fost de opt săptămâni. Mierea crudă pare să fi adus o serie de beneficii observate. De asemenea, mierea obținută de albine dintr-o singură floare, cum ar fi mierea de tei sau de salcâm, pare mult mai eficientă. Autorii studiului susțin că mierea procesată pare să-și piardă multe dintre efectele pe care le are asupra sănătății, după procesul de pasteurizare.