O serie de variante ale Covid-19 au capacitatea de a se sustrage răspunsurilor imune naturale ale organismului, arată cercetări recente. Experții au descoperit că tulpinile existente, precum și mutațiile viitoare ale virusului vor putea să se sustragă de răspunsul sistemului imunitar.
Publicat în PLOS Computational Biology de oamenii de știință de la Institutul de Sănătate Carlos III din Spania, studiul a analizat epitopi(determinanți antigenici) dintr-o tulpină de referință originală a SARS-CoV-2 din Wuhan, China, potrivit Dailyrecord.
Un epitop, cunoscut ca determinant antigenic, este partea unui antigen recunoscută de sistemul imunitar, în special de anticorpi sau celule T. Acești anticorpi permit apoi ca infecția – cum ar fi cea cu coronavirus – să fie interceptată de organism.
Răspunsul celulelor T al unei persoane este codificat genetic de moleculele HLA – o parte importantă a sistemului imunitar – fiecare individ având diferite compoziții de HLA.
Studiul a descoperit 1.222 de epitopi SARS-CoV-2 (Covid-19) asociați cu clase majore de HLA, reprezentând peste 90% din populația umană.
Prin urmare, epitopii pot declanșa un răspuns al celulelor T – răspuns imunitar – la nouă din zece oameni în ceea ce privește tulpina de coronavirus identificată inițial.
Cel puțin o tulpină existentă a suferit mutații în 47% dintre epitopi
Cercetătorii au folosit apoi un program de calculator pentru a căuta schimbări în acești epitopi în 118.000 de variante diferite de Covid de pe tot globul. Astfel, au descoperit că cel puțin o tulpină existentă a suferit mutații în 47% dintre epitopi.
Asta înseamnă că anumite mutații ale virusului ar putea pune răspunsul celulelor T din organism sub o presiune genetică mai mare.
În concluzie, se poate spune că tulpinile viitoare ale virusului ar putea crea dificultăți pentru răspunsul imunitar existent la Covid, asubliniază autorii studiului.