Cercetătorii de la Universitatea Naţională Australiană (ANU) au dezvoltat un test de sânge ‘extrem de precis’ care detectează expunerea anterioară a oamenilor la noul coronavirus.
„Am analizat 3.000 de mostre de sânge oferite de persoane sănătoase de pe întreg teritoriul Australiei pentru a depista anticorpi la noul coronavirus SARS-CoV-2″, a precizat într-un comunicat profesorul asociat Ian Cockburn, care a condus cercetarea împreună cu profesoara Elizabeth Gardiner, citat de Agerpres.ro.
Când au fost realizate testele
Testele au fost realizate între 2 iunie şi 17 iulie, înainte de marele focar din statul Victoria şi înainte ca testarea să întărească reacţia la al doilea val.
„Cea mai bună estimare a noastră este că circa 0,28% dintre australieni – unul din 350 – au fost infectaţi cu SARS-CoV-2 până la acel moment”, a spus Cockburn.
„Asta sugerează că în loc de 11.000 de cazuri de care ştim prin testarea nazală, au fost expuse în total aproximativ 70.000 de persoane”, a adăugat el.
Ce au descoperit cercetătorii
Cercetătorii au descoperit că opt din 3.000 de persoane sănătoase au fost cel mai probabil infectate anterior după ce fuseseră considerate ‘fals pozitive’, ceea ce înseamnă că „este posibil ca circa 30.000 de persoane să fi avut virusul până la acel moment”.
Studiul mai trebuie să fie supus evaluării altor specialişti, dar dacă rezultatele sale vor fi confirmate şi publicate, testul ar putea ajuta la o mai bună înţelegere a răspândirii bolii şi la a stabili dacă există dovezi privind ‘imunitatea de turmă’.
Coronavirus în Australia
Australia a înregistrat până acum un total de 26.738 de cazuri de COVID-19 şi 816 decese, la o populaţie de circa 25 de milioane de persoane. Victoria, statul aflat în centrul celui de-al doilea val din ţară, a înregistrat 19.911 din aceste cazuri şi 729 de decese.