Un nou tractor fabricat în România ia calea exportului

Centrul de cercetare şi dezvoltare al producătorului român de tractoare agricole şi forestiere IRUM SA Reghin a lansat, zilele acestea, un nou model de tractor forestier în cadrul celui mai mare mare târg de Utilaje Forestiere, care se desfășoară în perioada 9-12 iunie 2016 în Germania.

Noul utilaj,  TAF 2012 G, fabricat la Reghin, este destinat piețelor din Germania, Franţa, Austria, Elveţia şi Belgia, ne-au precizat reprezentanții producătorului român. Tractorul este prevăzut cu un cleşte care, împreună cu suportul şi braţul pe care este fixat, are avantajul că poate ridica buştenii la o înălţime mai mare faţă de sol, permiţând o manevrabilitate superioară a utilajului cu încărcătură, în virajele strânse de pe drumurile forestiere.

“Utilajul a fost special conceput sa facă faţă specificului ţărilor amintite mai sus fiind echipat cu tehnologie de ultimă oră”, se menționează într-un comunicat al companiei deținută de familia Oltean.

 Fondată în 1953, IRUM este o companie specializată în construcţii de tractoare şi utilaje. Funcţionând iniţial ca şi companie de stat, IRUM devine o societate cu capital complet privat în anul 1999, cu firma Maviprod ca şi principal acţionar, dedicându-se de atunci în principal în menţinerea şi dezvoltarea de produse româneşti. Astăzi, după 60 de ani, IRUM are peste 400 de angajaţi, iar fabrica din Reghin se întinde pe o suprafaţă de 175.000 metri pătrați.

Pentru a pune pe picioare o fabrică aflată la un pas de faliment, familia Oltean a fost nevoită să investească masiv. „Înainte de privatizare, conducerea nu s-a gândit la investiții, la strategii de producție“, declara, în toamna anului trecut, Mircea Oltean, directorul general al IRUM, în cadrul unui interviu acordat revistei Capital. Dorința de a arăta că „și noi, românii, putem să facem lucruri foarte serioase“ a fost motorul dezvoltării de după anii 2000 a uzinei de la Reghin. Astfel, „tot profitul obținut s-a reinvestit, niciun leu nu a plecat spre dividende“, dezvăluie directorul general al companiei, care niciodată nu s-a gândit să facă un calcul al sumei totale investite. De ce? „Pentru că nu am avut niciodată intenția de a vinde. Astfel, tot timpul ne-am concentrat pe dezvoltare“, spune el. Suma investițiilor doar în anii de criză depășește cu mult 10 milioane de euro, dacă ne uităm la profitul net raportat în perioada 2009-2014 de către IRUM.

La Reghin, IRUM produce, pe lângă TAF-uri, și tractoare și utilaje agricole, încărcătoare, transportoare, echipamente pentru întreţinerea drumurilor forestiere. În 2015, peste 15% din producţia de utilaje de la Reghin a fost exportată. În grupul Maviprod îşi desfăşoară activitatea peste 400 de angajaţi, iar anual IRUM produce în jur de 500 de tractoare agricole. „Deţinem în România o cotă de piaţă de 15% pe zona respectivă, iar o parte din produsele noastre pleacă în afara ţării“, spunea Mircea Oltean, în interviul acordat Capital. În ultimii ani, la Reghin s-a reuşit performanţa fabricării unui tractor 100% românesc. „Am reuşit să vindem deja 3 unităţi în Spania, Franţa şi Germania şi acum avem comenzi pentru încă 2 unităţi“, mai spunea antreprenorul în septembrie 2015.

Cea mai importantă realizare IRUM Reghin în anul 2015 o reprezintă inaugurarea centrului de cercetare şi dezvoltare, o investiţie de peste 12 milioane de lei, prin care s-au creat noi locuri de muncă pentru specialişti. Mai mult, IRUM a înregistrat deja la OSIM patru cereri de brevete şi invenţii, ceea ce arată că industria românească de profil poate avea un viitor frumos.