În urmă cu două zile, Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare împotriva COVID-19, anunţa că noul vaccin dezvoltat de compania Johnson & Johnson ar putea ajunge şi în România în a doua jumătate a lunii aprilie, însă acea cantitate nu va fi una consistentă.

Vaccinurile Johnson & Johnson ar trebui să ajungă în România peste o lună de zile

“Pentru a doua jumătate a lunii aprilie, dacă nu mă înşel, ar trebui să primim probabil prima tranşă. Nu este una consistentă, probabil că vor fi câteva zeci de mii de doze. Reamintesc faptul că se administrează într-o singură doză, schema de vaccinare este simplificată.

Din acest motiv nu au fost luate decizii finale vizavi de categoria de persoane eligibile, ţinând cont de faptul că este un vaccin recomandat tuturor celor cu vârsta de peste 18 ani şi care nu au contraindicaţii cunoscute”, a explicat Gheorghiţă.

Ministerul Sănătăţii a venit joi cu detalii suplimentare legate de acest vaccin. Într-o postare pe pagina oficială de Facebook a instituţiei este explicat modul în care funcţionează acest ser. Printre avantajele acestuia: vaccinul este administrat într-o singură doză şi se bazează pe o tehnologie cercetată de mult timp.

Postarea integrală a Ministerului Sănătăţii

Cum funcționează vaccinul Johnson & Johnson?

Vaccinul dezvoltat de Janssen, divizia farmaceutică a companiei Johnson & Johnson utilizează un adenovirus inofensiv, care nu se poate înmulți (replica) în organismul uman.

Această tehnologie bazată pe adenovirusuri prelucrate pentru a nu se replica este cercetată de mult timp, iar un vaccin similar, împotriva Ebola, produs tot de Janssen, este aprobat pentru utilizare din 2019.

Janssen folosește un adenovirus denumit Adenovirusul 26, care a fost modificat pentru a conține informația necesară producerii proteinei spike (cea care se găsește pe suprafața virusului SARS-CoV-2). Odată ce vaccinul este administrat, adenovirusul furnizează această informație către celulele umane, care încep să producă proteina spike.

Sistemul imunitar al persoanei va trata această proteină spike ca fiind străină și va produce un răspuns imun – anticorpi și celule T – împotriva sa.

Dacă persoana vaccinată intră în contact cu virusul SARS-CoV-2, sistemul imunitar îl va recunoaște și va fi pregătit să-l atace: anticorpii și celulele T vor lucra împreună pentru a elimina virusul, protejând astfel organismul împotriva COVID-19.

Acest vaccin se administrează într-o singură doză. Conform studiului clinic care a stat la baza aprobării sale, o singură doză este suficientă pentru a reduce semnificativ numărul cazurilor simptomatice de COVID-19.

Surse: https://www.nytimes.com/…/johnson-johnson-covid-19…

https://www.gavi.org/…/everything-we-know-about-johnson…

https://www.cdc.gov/…/hcp/viral-vector-vaccine-basics.html

https://www.ema.europa.eu/…/ema-recommends-covid-19…

Sursa foto: jnj.com