Un nou vaccin în UE? EMA: Un gigant farmaceutic a depus o cerere de autorizare

În acest context, Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a precizat că un aviz ar putea fi emis în „câteva săptămâni”, conform informațiilor transmise de afp.com

„EMA a început să evalueze o cerere de autorizare a introducerii pe piaţă a vaccinului anti-COVID de la Novavax”, a declarat autoritatea europeană de reglementare, potrivit unui comunicat.

„Evaluarea se va desfăşura potrivit unui program accelerat”, a precizat EMA.

Ar putea deveni al cincilea autorizat în Uniunea Europeană

Acest vaccin, care ar putea deveni al cincilea autorizat în Uniunea Europeană, utilizează o tehnologie diferită de cea folosită pentru vaccinurile deja autorizate la scară largă în lume.

Este un aşa-numit vaccin „subunitar”, pe bază de proteine care declanşează un răspuns imunitar, fără virus. Poate fi păstrat la o temperatură cuprinsă între 2 şi 8°C, ceea ce ar putea facilita distribuirea sa.

„Anunţul de astăzi din partea EMA aduce Novavax mai aproape de obiectivul de a asigura un larg acces global la vaccinul nostru pentru COVID-19 pe bază de proteine în toată Europa”, a declarat Stanley C. Erck, preşedinte şi director executiv al Novavax, potrivit unui comunicat.

Comisia Europeană a anunţat în august că a încheiat un contract cu Novavax pentru achiziţionarea anticipată a 200 de milioane de doze din vaccinul său, odată ce acesta va fi aprobat de EMA. La începutul lunii noiembrie, Indonezia a fost prima ţară care a autorizat vaccinul produs de Novavax.

Prima țară care a autorizat vaccinul anti-COVID de la Novavax

Indonezia a devenit prima ţară care a autorizat vaccinul anti-COVID-19 al companiei americane Novavax, a anunțat anterior France Presse, precizând, totodată, că vaccinul va fi produs de Serum Institute of India (SII) şi va fi comercializat sub numele Covovax.

Compania americană informează că acest tip de vaccin utilizează o tehnologie diferită de cea folosită pentru vaccinurile deja autorizate la scară largă în lume. Este un aşa-numit vaccin „subunitar”, pe bază pe proteine care declanşează un răspuns imunitar, fără virus.

Având în vedere că acesta poate fi păstrat la o temperatură cuprinsă între 2 și 8 grade Celsius, distribuirea sa se poate face mai ușor în țările mai puțin dezvoltate.

„Această primă autorizare a vaccinului Novavax împotriva COVID-19 ilustrează angajamentul nostru pentru un acces global echitabil şi va satisface o nevoie vitală pentru Indonezia, care, în ciuda faptului că este a patra cea mai populată ţară din lume, continuă să lucreze pentru a oferi suficiente vaccinuri populaţiei sale”, a declarat într-un comunicat Stanley Erck, preşedintele companiei.