ANM a emis o atenționare cod galben

Administrația Națională de Meteorologie a emis o atenționare cod galben care anunță intensificări ale vântului și ninsori viscolite, generate de un val de aer polar ce traversează România. Avertizarea este valabilă în intervalul 30 noiembrie, ora 10:00 – 1 decembrie, ora 20:00. Fenomenele meteo vizate includ intensificări ale vântului în sudul țării și viscol în zonele montane din vestul Carpaților Meridionali și Munții Banatului.

În regiunile Dobrogea, Muntenia, Oltenia și sudul Banatului, vântul va avea intensificări temporare, cu viteze estimate între 50 și 60 km/h. În zonele montane, mai precis în vestul Carpaților Meridionali și în Munții Banatului, rafalele vor fi mai puternice, atingând viteze de 70-90 km/h. Pe parcursul zilei de sâmbătă, 30 noiembrie, în aceste zone se vor înregistra ninsori viscolite care vor reduce considerabil vizibilitatea.

”În vestul Carpaţilor Meridionali şi în Munţii Banatului vor fi rafale de 70…90 km/h, iar pe parcursul zilei de sâmbătă (30 noiembrie), va ninge şi va fi viscol”, anunţă ANM.

Vremea azi, 30 noiembrie

Sâmbătă, 30 noiembrie, prognoza meteo anunță condiții mai favorabile în regiunile vestice, nordice și centrale ale țării, în timp ce restul teritoriului va avea parte de o zi de toamnă închisă și umedă.

În zonele de câmpie, precipitațiile vor fi sub formă de ploi, iar în zonele montane se vor înregistra ninsori. Vântul va fi puternic, cu intensificări mai accentuate în sud și în zonele montane.

Temperaturile maxime vor varia, cu valori de la 4 grade în Moldova până la 13 grade pe litoral.

 Dobrogea și Bărăgan

În Dobrogea și Bărăgan, vremea va fi caracterizată de un cer predominant înnorat, cu ploi care vor apărea pe parcursul zilei. Intensificările vântului vor contribui la senzația de răceală, dar temperaturile se vor menține totuși relativ ridicate pentru această perioadă, atingând chiar și 13 grade la malul Mării Negre.

Vremea în Moldova, Muntenia și Bucovina

În sudul Moldovei și în nordul Munteniei, vor fi precipitații, în special în prima parte a zilei. Vântul va fi destul de puternic, cu rafale de până la 55 km/h, iar temperaturile, care sunt în creștere față de ziua anterioară, vor ajunge la 11 grade.

În partea de nord a Moldovei și în Bucovina, cerul va fi acoperit și se vor înregistra precipitații: ploi în zonele de câmpie și ninsori la munte. În unele localități, cum ar fi Suceava și Piatra Neamț, temperaturile nu vor depăși 3 grade, făcând ca vremea să fie destul de rece. În schimb, în nordul Transilvaniei și în Maramureș, vremea va fi mai blândă: soarele va apărea trecător, vântul va fi moderat, iar precipitațiile vor fi puțin probabile. La prânz, termometrele vor arăta 9 grade în Maramureș.

În vestul țării, cerul va fi parțial acoperit cu câteva raze de soare printre nori. Totuși, în Banat, vor mai fi câteva ploi de scurtă durată pe spații mici. Vântul va suferi intensificări în Munții Banatului, iar temperaturile vor fi în apropierea valorilor normale pentru sfârșitul lunii noiembrie.

Vremea în Transilvania și Oltenia

În Transilvania, vremea va fi schimbătoare, cu perioade de înnorare alternând cu momente mai însorite. În sudul provinciei, se vor înregistra câteva precipitații, cu ploi în zonele joase și ninsori în zonele montane. Vântul va începe să sufle mai tare în partea vestică a regiunii, iar la prânz temperaturile vor ajunge la 7 grade.

În Oltenia, ziua va fi în general mohorâtă, fără soare. Ploile vor continua, iar vântul va sufla cu intensitate, atingând viteze de 45-55 km/h. Temperaturile vor fi de aproximativ 7-8 grade.

În sudul țării, vremea va rămâne închisă, cu precipitații în prima parte a zilei. Vântul va rămâne activ, iar la amiază temperaturile vor atinge 8-9 grade.

Prognoza pentru București

În Capitală, ploile vor fi mai intense în prima parte a zilei, iar vântul va prinde putere. După prânz, sunt posibile burnițe. Maxima zilei va fi între 7 și 8 grade, iar noaptea cerul va rămâne înnorat, cu temperaturi de 4 grade la răsărit.

Vremea la munte
În Carpații Meridionali și Orientali, cerul va fi acoperit, iar ninsorile vor continua să cadă. În masivele vestice, soarele va reuși să se facă remarcat, dar vântul se va intensifica în Munții Banatului și în vestul Carpaților Meridionali, cu rafale ce vor atinge 90 km/h.