Preşedintele României, Klaus Iohannis, a semnat, vineri, 2 septembrie, decretele de eliberare din funcţie a unor magistraţi, ca urmare a pensionării acestora, transmite Administraţia Prezidenţială într-o informare.

Klaus Iohannis a semnat decretele prin care eliberează din funcție mai mulți magistrați

Este vorba despre:

  • Corina Marilena Gavra – judecător cu grad profesional de curte de apel la Tribunalul Bihor,
  • Claudia Oana Tatu – judecător la Tribunalul Cluj,
  • Romică-George Uliu – judecător cu grad profesional de curte de apel la Tribunalul Mehedinţi, desemnat judecător pentru executarea pedepselor privative de libertate la Penitenciarul Drobeta-Turnu Severin şi Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă Mehedinţi,
  • Monica Daniela Ivănuş – judecător la Tribunalul Dolj, delegată în funcţia de preşedinte al Secţiei de contencios administrativ şi fiscal a acestei instanţe, arată Administrația Prezidențială.

Iohannis a subliniat importanța fondurilor europene pentru România

Tot vineri, președintele Klaus Iohannis a prezentat un mesaj la aniversarea Camerei de Comerț Româno-Germană, cu toate că nu a fost prezent la eveniment. Mesajul a fost transmis de către Cosmin Marinescu, consilier prezidenţial – Departamentul Politici Economice şi Sociale, în cadrul evenimentului organizat la Palatul Parlamentului.

„Simţim cu toţii efectele crizelor multiple care se suprapun în aceşti ani: războiul din Ucraina, costurile revenirii post-pandemie, creşterea preţurilor la energie, criza climatică şi riscurile la adresa securităţii alimentare”, a spus şeful statului.

Klaus Iohannis a arătat că „anul 2022 stă sub semnul unor valori record ale inflaţiei şi al crizei preţurilor la energie, nu doar în România sau în Germania, ci la nivel global”.

„Există sincope în aprovizionare, volatilitate a pieţelor şi riscuri critice ale dependenţei energetice. Acestea generează deja un deficit de încredere privind rezilienţa economică. Din păcate, nu există o soluţie magică pentru toate aceste probleme, dar sunt lucruri punctuale pe care le putem face pentru a depăşi asemenea provocări”, a arătat Klaus Iohannis.

Preşedintele s-a referit, în acest sens, la faptul că utilizarea sustenabilă a resurselor „necesită schimbări profunde în sistemele de producţie şi comportamentele de consum, precum şi adaptarea strategiilor de investiţii. Integrarea avansului tehnologic în modelele de business trebuie să devină direcţia principală de dezvoltare a oricărei afaceri, de la cea mai mică întreprindere până la marile corporaţii”.

„Companiile dumneavoastră, înainte de orice, înseamnă valoare dată capitalului uman. Să investiţi în oameni, în dezvoltarea competenţelor, în menţinerea profesionalismului şi atragerea noilor generaţii înseamnă să investiţi în viitorul afacerii dumneavoastră. Avem numeroase modele de succes, inclusiv din partea companiilor germane, iar acestea merită să fie mai bine promovate. Cred cu tărie în puterea exemplului, iar modul în care am reuşit să trecem împreună peste cei doi ani de pandemie şi să ne redresăm economic arată din plin efectele pozitive ale acestei abordări”, a adăugat preşedintele.

Klaus Iohannis a încurajat, în acest context, autorităţile „ca utilizarea fondurilor europene pentru investiţii şi reforme să fie prioritate zero în toate deciziile administraţiei centrale şi locale”.