Oamenii de știință au tras alarma, un nou virus denumit „Gripa tomatelor” începe să se răspândească în rândul copiilor. Acesta are simptome asemănătoare cu Covid-19.
O infecție virală a fost depistată la peste 82 de copii cu vârste sub cinci ani. Din acest motiv, cercetătorii au cerut un „management vigilent” al focarului, pentru a putea preveni răspândirea, potrivit jurnalului științific The Lancet.
Oamenii de știință au comparat acest nou virus cu Covid-19. Se pare că gripa tomatelor a fost descoperită în India, în statul Kerala pe 6 mai 2022 și ar putea fi o consecință a febrei Chikungunya sau Dengue.
Copiii prezintă un risc mai mare de a se îmbolnăvi cu acestă gripă din cauza contactului social apropiat, atingerii suprafețelor murdare și introducerii obiectelor în gură. Cercetătorii nu consideră deocamdată acest virus un pericol pentru viață.
Care sunt simptomele gripei tomatelor
Specialiștii au anunțat că simptomele acestei gripe sunt: febră mare, dureri intense de articulații și erupții cutanate de vezicule roșii și dureroase pe tot corpul, care se măresc treptat până ajung la dimensiunea unei roșii.
Alte simptome includ oboseală, greață, vărsături, diaree și deshidratare. Deocamdată, nu există niciun tratament pentru această boală, dar este recomandată izolarea timp de cinci-șapte zile de la debutul simptomelor. Totodată, este recomandat Paracetamol și odihnă.
Avertizarea Organizației Mondiale a Sănătății cu privire la alte epidemii
Specialiştii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţi avertizează că epidemiile precum variola maimuței vor fi tot mai frecvente în viitorul apropiat.
„Focarele de boli endemice, cum ar fi variola maimuţei şi febra lassa, devin din ce în ce mai persistente şi mai frecvente, a avertizat miercuri, directorul pentru situaţii de urgenţă al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Mike Ryan.
„Pe măsură ce schimbările climatice contribuie la schimbarea rapidă a condiţiilor meteorologice, animalele şi oamenii îşi schimbă comportamentul de căutare a hranei.
Ca urmare, bolile care circulă de obicei la animale ajung din ce în ce mai des la oameni”, a explicat Ryan, potrivit Mediafax.
„Din nefericire, această capacitate de a amplifica boala şi de a o transmite mai departe în cadrul comunităţilor noastre este în creştere, astfel încât atât factorii de apariţie a bolilor, cât şi cei de amplificare a bolilor au crescut”, a precizat Mike Ryan.