"Ameninţarea Duqu ia amploare" şi Symantec declară într-un comunicat, citat de AFP, că a reperat virusul în interiorul unor companii sau administraţii prezente ‘în opt ţări’: Franţa, Olanda, Elveţia, Ucraina, India, Iran, Sudan şi Vietnam, scrie Agerpres.
"Duqu" – denumit astfel de laboratorul de cercetare care l-a descoperit în octombrie întrucât el generează fişiere cu prefixul "DQ" – îşi împarte o mare parte din codul sursă cu Stuxnet. El reprezintă o ameninţare "aproape similară", dar are un scop "complet diferit".
Fiind un instrument de acces la distanţă ce nu se poate replica, ţinta lui nu este sabotarea directă a unui sistem de control industrial, ci mai degrabă colectarea de date de la entităţi ca producătorii de sisteme de control în industrie, pentru a lansa mai uşor atacuri împotriva unor terţe părţi, explică Symantec.
În plus faţă de prezenţa sa constatată în opt ţări, Symantec a anunţat "rapoarte neconfirmate" despre posibile contaminări de către Duqu în alte patru ţări, Marea Britanie, Austria, Ungaria şi Indonezia.
"Duqu" poate profita de o lacună în securitatea sistemului de operare Windows pentru a se instala într-un calculator ascunzându-se într-un document Word, procesorul de text al gigantului american de software Microsoft, care a declarat joi că lucrează la un remediu.
Detectat în 2010, virusul Stuxnet a infectat un software Siemens de control al automatelor industriale foarte utilizat în sectoarele apei, platformelor petroliere şi centralelor electrice.