Un nou virus asemănător lui Stuxnet, cel mai puternic virus creat vreodată, detectat în opt ţări

Noul virus informatic "Duqu", pe care specialiştii îl compară cu Stuxnet, autor mai ales al unor atacuri contra programului nuclear iranian, a fost detectat în opt ţări inclusiv în Franţa, a anunţat joi societatea de securitate informatică Symantec.

"Ameninţarea Duqu ia amploare" şi Symantec declară într-un comunicat, citat de AFP, că a reperat virusul în interiorul unor companii sau administraţii prezente ‘în opt ţări’: Franţa, Olanda, Elveţia, Ucraina, India, Iran, Sudan şi Vietnam, scrie Agerpres.

"Duqu" – denumit astfel de laboratorul de cercetare care l-a descoperit în octombrie întrucât el generează fişiere cu prefixul "DQ" – îşi împarte o mare parte din codul sursă cu Stuxnet. El reprezintă o ameninţare "aproape similară", dar are un scop "complet diferit".

Fiind un instrument de acces la distanţă ce nu se poate replica, ţinta lui nu este sabotarea directă a unui sistem de control industrial, ci mai degrabă colectarea de date de la entităţi ca producătorii de sisteme de control în industrie, pentru a lansa mai uşor atacuri împotriva unor terţe părţi, explică Symantec.

În plus faţă de prezenţa sa constatată în opt ţări, Symantec a anunţat "rapoarte neconfirmate" despre posibile contaminări de către Duqu în alte patru ţări, Marea Britanie, Austria, Ungaria şi Indonezia.

"Duqu" poate profita de o lacună în securitatea sistemului de operare Windows pentru a se instala într-un calculator ascunzându-se într-un document Word, procesorul de text al gigantului american de software Microsoft, care a declarat joi că lucrează la un remediu.

Detectat în 2010, virusul Stuxnet a infectat un software Siemens de control al automatelor industriale foarte utilizat în sectoarele apei, platformelor petroliere şi centralelor electrice.