Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a anunțat, vineri, încă 3 cazuri de infectare cu virusul West Nile în România. Acestea au fost depistate în județele Olt, Bacău și în București, până la data de 25 august, se arată într-un comunicat al Centrului National de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) din cadrul INSP.
Potrivit datelor oficiale oferite de INSP, până în prezent nu s-a raportat niciun deces al persoanelor depistate cu virusul West Nile.
Care sunt sfaturile celor de la INSP?
- să evite expunerea la ţânţari, purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi;
- să utilizeze substanţe chimice repelente împotriva ţânţarilor;
- să împiedice pătrunderea ţânţarilor în casă (prin plase de protecţie la ferestre);
- să asigure desecarea bălţilor de apă din jurul gospodăriei;
- să îndepărteze recipientele de apă stătută şi gunoiul menajer din gospodărie.
În 2021, primul caz de infectare cu virusul West Nile din România a fost confirmat în județul Olt, pe data de 6 august. Este vorba despre o persoană în vârstă de 48 de ani. Aceasta a prezentat simptome specifice, iar în urma analizelor s-a stabilit că este purtătoare a virusului.
Simptomele specifice bolii
Medicii spun că un procent de circa 20% dintre persoanele care se îmbolnăvesc pot dezvolta forme grave ale virusului West Nile. Printre simptome se numără dureri de cap, vărsături și febră.
Deși majoritatea dintre cei mușcați de țânțari purtători de West Nile nu suferă complicații, există însă o categorie de persoane predispusă la forme grave ale infecției. E vorba de cei cu au afecțiuni cronice, vârstă avansată, în general oamenii cu o imunitate care este deficitară
Specialiștii spun că populația nu trebuie să se alarmeze, în ciuda prezenței demonstrate a acestor țânțari. Specialiștii recomandă ca în zilele rămase din această vară, persoanele care ajung în parcuri să folosească soluții anti-țânțari, pe care să le aplice pe piele, pentru o mai mare siguranță.
Sursă foto: Dreamstime