Experții germani susțin că, la șase ani după ce a fost identificat pentru prima dată în China, virusul Alongshan (ALSV), transmis de căpușe, s-a răspândit în cea mai mare parte a Europei.
Virusul, care nu a fost legat de nicio boală gravă la om, a fost descoperit în căpușe în Finlanda, Franța, Rusia, Elveția și, cel mai recent, în Germania, potrivit Centrului pentru medicina de călătorie (CRM) din Dusseldorf.
Virusul Alongshan ALSV a fost transmis deja la animalele sălbatice
În landul Saxonia Inferioară din nord-vestul Germaniei, cercetătorii de la Universitatea de Medicină Veterinară (TIHO) din orașul Hanovra au descoperit dovezi ale transmiterii virusului ALSV prin intermediul căpușelor la animale sălbatice, cum ar fi căprioarele.
Potrivit directorului științific al CRM, Tomas Jelinek, aria de răspândire a multor specii native de căpușe a crescut semnificativ în ultimii ani.
Ierni mai blânde și veri mai calde pentru arahnide
El a susținut că arahnidele beneficiază de iernile blânde și verile mai calde din ultima vreme, după ce un studiu pe această temă a fost publicat în revista academică Microorganisms.
Cu toate acestea, virusul ALSV este legat în prezent doar de simptome ușoare asemănătoare gripei și nimic mai grav.
Boala Lyme, cea mai frecventă boală transmisă de la căpușe
În stadii incipiente, antibioticele pot fi folosite pentru a trata boala Lyme, cea mai răspândită boală transmisă de căpușe în Europa.
Deși este deosebit de frecventă în multe locuri, meningoencefalita timpurie de vară (ESME) poate fi evitată prin vaccinare.
Simptomele tipice ale bolii Lyme includ febră, dureri de cap, oboseală și o erupție cutanată caracteristică numită eritem migrator.
Dacă nu este tratată, infecția se poate răspândi la articulații, la inimă și la sistemul nervos.
Boala Lyme este diagnosticată pe baza simptomelor, a constatărilor fizice (de exemplu, erupții cutanate) și a posibilității de expunere la căpușe infectate.
Testele de laborator sunt utile dacă sunt utilizate corect și efectuate cu metode validate. Majoritatea cazurilor de boală Lyme pot fi tratate cu succes cu câteva săptămâni de antibiotice.
Printre măsurile de prevenire a bolii Lyme se numără utilizarea de repelenți pentru insecte, îndepărtarea promptă a căpușelor, aplicarea de pesticide și reducerea habitatului căpușelor. Căpușele care transmit boala Lyme pot transmite ocazional și alte boli transmise de căpușe.