Rusia a avertizat vineri, 12 martie, că virusul de gripă aviară A(H5N8) detectat cu trei săptămâni în urmă la 7 ferme avicole ruseşti ar putea suferi mutaţii, iar probabilitatea ca acesta să înceapă să se transmită de la om la om este „foarte mare”, conform efe.com

„Probabilitatea ca acest lucru să se întâmple este foarte mare. Cel mai probabil, aceasta se va şi întâmpla, dar am putut anticipa înainte ca răul să se întâmple”, a declarat şefa agenţiei sanitare ruse Rospotrebnadzor, Anna Popova, citată de TASS.

Încă avem timp să ne pregătim

Potrivit acesteia, mai este timp să ne pregătim pentru un astfel de scenariu, de a dezvolta un vaccin şi de a efectua teste pentru a detecta tulpina virusului, a cărui apariţie la oameni a fost anunţată la 20 februarie de către Moscova.

„Dacă într-un final toate acestea nu vor fi necesare, ei bine, atunci am avut noroc. Dar dacă vor fi totuşi necesare, am fi deja pregătiţi”, a afirmat Popova, subliniind că Rusia consideră importantă alertarea comunităţii internaţionale cu privire la existenţa unei astfel de ameninţări.

Este demn de menționat Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a solicitat în februarie măsuri preventive împotriva celor şapte cazuri de gripă A (H5N8) raportate de autorităţile ruse.

Rusia se pregătește să își producă vaccinul în mai multe țări din UE

Rusia face progrese cu planurile sale de a produce propriul său vaccin împotriva Covid-19 în Europa, ajungând la un acord pentru a produce vaccinul Sputnik V în Italia, pe fondul unor discuţii suplimentare cu Germania şi Franţa, transmite Bloomberg.

Firma Adienne Pharma & Biotech SA a semnat un acord pentru a produce vaccinul rusesc Sputnik V împotriva COVID-19 la facilitatea sa de producţie din regiunea Milano, a declarat marţi fondatorul şi preşedintele acestei companii său sediul în Elveţia, Francesco Di Naro.

Acordul semnat de Adienne Pharma & Biotech SA cu fondul suveran al Rusiei, RDIF, este primul acord de producţie în Europa pentru vaccinul Sputnik V.

Chiar dacă Rusia a fost prima care a aprobat utilizarea unui vaccin împotriva Covid-19 pentru publicul larg, a fost mai lentă decât unii dintre rivalii săi când vine vorba de majorarea producţiei.

Săptămâna trecută, Sputnik V a atins o etapă cheie în vederea viitoarei distribuiri în Uniunea Europeană, odată cu începerea examinării acestui vaccin de către EMA, cu sediul la Amsterdam.

Sursă foto: Dreamstime