Un nou virus face ravagii în lume! Numărul celor infectați trece de 17.000

Agențiile sanitare din Sri Lanka anunță că peste 17.000 de persoane s-au infectat în acest an cu virusul care provoacă febra dengue.  În plus, au fost consemnate șaăte decese din cauza acestui virus.

Agenția Xinhua informează că, recent, peste 300 de cazuri de febră dengue au fost raportate, subliniind că 90 dintre acestea au fost în Colombo.

Avertizare de răspândire

Autorităţile sanitare au precizat că există o creştere a populaţiei de ţânţari, avertizând cu privire la riscul ca febra dengue să se răspândească în continuare în zilele următoare, în special în zonele urbane şi semi-urbane.

Autoritățile atrag atenția cu privire la perioadele ploilor musonice, subliniind că atunci ar trebui acordată o atenţie specială prevenirii răspândirii dengue din cauza unui risc crescut de răspândire a bolii transmisă de ţânţari în această perioadă.

Conform datelor oficiale, în luna aprilie a fost înregistrat cel mai mare număr de cazuri de dengue, fiind consemnate 1.860 de infecţii.

Experţii din domeniul sanitar au îndemnat populaţia să solicite servicii medicale imediate în cazul în care prezintă febră mare, vărsături, dureri abdominale sau ameţeli, acestea numărându-se printre simptomele febrei dengue.

Ce este febra dengue

Febra sau boala Dengue este cea mai comună boală umană transmisă prin insecte. Este  foarte răspândită în regiunile tropicale și subtropicale, mai ales în zonele urbane și semiurbane. Din cauza turismului, incidența acesteia a crescut în ultima decadă, iar momentan aproximativ jumătate din populația globului este la risc.

Riscul unei epidemii de febră Dengue este prezent și în Europa: în 2010 s-a raportat transmiterea locală a bolii în Franța și Croația; în 2012 a avut loc o epidemie în insulele Madeira, ce a dus la 2000 de cazuri de turiști infectați în Portugalia și 10 alte țări europene. În anul 2015 au avut loc epidemii masive de febră Dengue peste tot în lume, în special în Filipine, Malaezia, Brazilia, India, Hawaii și insulele din Oceanul Pacific.

Anual, aproximativ 500 000 de persoane (dintre care o mare parte sunt copii cu vârsta sub 15 ani) care dezvoltă forma severă de boală necesită spitalizare, iar 2, 5% dintre cei afectați mor.

Sursă foto: Dreamstime