Virusul Nipah poate aduce pandemia
Chiar dacă epidemiile provocate de Nipah sunt rare, OMS avertizează că au potențial să cauzeze o nouă pandemie.
Epidemiile provocate de acest virus sunt rare. Dar Nipah a fost inclus de OMS, alături de Ebola, Zika şi COVID-19, ca fiind una dintre numeroasele boli care merită să fie cercetate cu prioritate. Asta, din cauza potenţialului lor de a provoca o epidemie globală.
Nipah se transmite în general la oameni prin intermediul animalelor sau al alimentelor contaminate. Dar poate fi transmis şi direct între oameni, transmite AFP.
Liliecii frugivori sunt purtători naturali ai virusului. Ei au fost identificaţi ca fiind cea mai probabilă cauză a focarelor ulterioare.
Simptomele includ febră intensă, vărsături şi infecţie respiratorie. Cazurile severe pot fi caracterizate de convulsii şi o inflamaţie cerebrală care duc la comă. Nu există un vaccin împotriva virusului Nipah. Pacienţii se confruntă cu o rată de mortalitate cuprinsă între 40% şi 75%, potrivit OMS.
Stare de alertă în sudul Indiei! Câte persoane au murit din cauza virusului
Statul Kerala, din sudul Indiei, a închis miercuri unele şcoli, birouri şi mijloace de transport în comun, într-o cursă contracronometru pentru a opri răspândirea virusului Nipah, un virus rar, dar extrem de periculos şi letal, care a ucis deja două persoane, relatează Reuters.
Doi adulţi şi un copil infectaţi erau în spital, iar peste 700 de persoane au fost testate pentru a depista virusul, care se răspândeşte prin contactul cu fluidele corporale ale liliecilor, porcilor sau oamenilor infectaţi.
Guvernul statului a declarat miercuri seara că cel puţin 706 persoane, inclusiv 153 de lucrători din domeniul sănătăţii, au fost testate şi se aşteptau rezultatele.
„Şi mai multe persoane ar putea fi testate. Li se vor asigura facilităţi de izolare”, a declarat Pinarayi Vijayan, ministrul şef al statului Kerala.
El a cerut oamenilor să evite adunările publice în districtul Kozhikode în următoarele 10 zile. Două persoane infectate au murit începând cu 30 august în cel de-al patrulea focar cu acest virus.
Care se înregistrează în Kerala începând din 2018, ceea ce a forțat autorităţile să declare zone de carantină în cel puţin opt sate din Kozhikode.
„Ne concentrăm pe depistarea timpurie a contactelor persoanelor infectate şi pe izolarea oricărei persoane cu simptome”, a declarat reporterilor ministrul de stat al sănătăţii, Veena George.
Ea a precizat că virusul detectat în Kerala este acelaşi cu cel descoperit anterior în Bangladesh, o tulpină care se răspândeşte de la om la om cu o rată mare de mortalitate, dar care este mai puţin infecţios.