Vouchere compensatorii pentru victimele agresiunii sexuale

Vouchere compensatorii pentru victimele agresiunii sexuale! A fost aprobată prima solicitare de acordare de vouchere compensatorii pentru victima unor infracțiuni sexuale. Este vorba despre fapte grave la care a fost supusă victima: agresiune sexuală, viol și corupere sexuală a minorilor. I

nstanța de judecată i-a acordat victimei un avans din compensația financiară în cuantum de 18.000 lei. Banii vor fi folosiți pentru acoperirea unor nevoi urgente, precum: cazare, hrană, transport, medicamente.

Vă reamintim că victimele infracțiunilor sexuale pot beneficia de un cuantum maxim de cinci salarii minime brute, adică 18.500 de lei.

Pentru a primi banii, este necesar ca victima să depună o cerere la tribunalul de unde are domiciliu, prin care să solicite un avans din compensația financiară sub formă de voucher pentru acoperirea nevoilor urgente. Mecanismul de emitere, distribuire și decontare a voucherelor compensatorii este AICI.

„Victimele infracțiunilor nu sunt singure și trebuie să știe asta! Ca femeie, ca mamă, sunt emoționată că a fost aprobată prima solicitare de acordare de vouchere pentru victima unor infracțiuni sexuale! (…)

Este un lucru bun că victimele încep să apeleze la acest mecanism. Fondurile trebuie să ajungă la cei aflați în nevoie. Pentru anul 2024, sunt prevăzute 300 de vouchere. În funcție de necesități, numărul acestora poate fi suplimentat”, a scris ministrul Justiției, Alina Gorghiu, joi, pe Facebook.

Cine primește voucherele compensatorii?

Voucherele compensatorii sunt acordate în baza Hotărârii de Guvern nr. 541/2023 pentru aprobarea metodologiei de emitere, distribuire şi decontare a voucherelor destinate victimelor infracţiunii, pentru stabilirea cuantumului lor şi a criteriilor de selectare a entităţilor publice şi private înrolate în mecanismul de acordare şi pentru completarea Hotărârii de Guvern nr. 652/2009 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Justiţiei.

Este vorba despre persoanele asupra cărora a fost săvârşită:

  • o tentativă la infracţiunile de omor şi omor calificat, prevăzute la articolele 188 şi 189 din Codul Penal;
  • o infracţiune de vătămare corporală, prevăzută la articolul 194 din Codul Penal;
  • o infracţiune intenţionată care a avut ca urmare vătămarea corporală a victimei, o infracţiune de viol, act sexual cu un minor şi agresiune sexuală, prevăzute la articolele 218 – 220 din Codul Penal;
  • o infracţiune de trafic de persoane şi trafic de minori, prevăzute la articolele 210 şi 211 din Codul Penal;
  • o infracţiune de terorism, precum şi orice altă infracţiune intenţionată comisă cu violenţă.