Sărbătorile de iarnă se aproprie cu pași repezi, iar nutriționistul Mihaela Bilic oferă o introducere gustoasă în atmosfera sărbătorilor de iarnă. Vedeta a spus totul despre șorici.
„Anul acesta am avut parte de ritualul complet al pregătirii și tranșării porcului pentru Crăciun. Exact ca și în poezia lui Nicolae Labiș, “Moartea căprioarei”, emoțiile mele au fost amestecate… un spectacol impresionant, care presupune mult meșteșug și dibăcie.
Prepararea porcului este o artă, iar focul un element esențial, care trebuie stăpânit și pus în slujba omului. Mâncarea noastră n-ar avea același gust fără foc, iar șoriciul copt este o delicatesă pe care doar în preajma Crăciunului o poți savura. Și merită știut că nu îngrașă, ci este o sursă de colagen de cea mai înaltă calitate, extrem de eficient pentru organism.
Pomana porcului este cu siguranță cea mai gustoasă introducere în atmosfera sărbătorilor de iarnă!”, a scris Mihaela Bilic pe Instagram.
Secretul fripurii perfecte de Crăciun
Unul dintre preparatele care nu trebuie să lipsească de pe masă de Crăciun este friptura de porc. Nu degeaba românii sărbătoresc Ignatul pe 20 decembrie, cu 5 zile înainte de Crăciun, fiind una dintre cele mai importante tradiții.
Bineînțeles, este foarte important să știți cum să alegeți carnea pentru friptură, dar la fel de importantă este și metodă de preparare. Friptura este nelipsită de pe mesele de Sărbători, fie că e de porc, pui, curcan sau vită.
Secretul unei fripturi fragede şi suculente constă în marinarea cărnii. Acest procedeu era folosit în trecut şi pentru conservare, dar astăzi are rolul de a frăgezi şi aromatiza carnea. Iată câteva trucuri pentru a obţine friptura perfectă, scrie clickpentrufemei.ro
Marinarea se poate face rapid, în jur de 1-2 ore, pentru pui şi bucăţi de curcan, sau poate fi lungă, până la 24 de ore, la rece (în cazul unor bucăţi mari de porc, vită, curcan întreg).
În multe preparate din bucătăria românească tradiţională carnea este asezonată şi frăgezită prin marinare. Atunci când faceţi o marinadă, încorporaţi în lichidul respectiv toate condimentele şi legumele, omogenizaţi, abia apoi scufundaţi bucăţile de carne, având grijă să fie bine acoperite cu lichid. Dacă e vorba de un proces îndelungat, întoarceţi carnea de câteva ori, pe parcursul marinării.
Marinadele pot fi acide (conţin oţet, suc de lămâie, vin) sau enzimatice (cu ananas, papaya sau ghimbir), dar acestea din urmă sunt foarte puţin folosite în bucătăria noastră tradiţională.