Costache Hagi Tudorache a fost cel dintâi fiu al comerciantului Hagi Tudorache; s-a născut la începutul secolului al XIX-lea, în vechea mahala negustorească a Oţetarilor. Şcoala a făcut-o la biserica din mahala, iar după deprinderea cititului şi socotitului, adică undeva pe la 14 ani, a intrat simplu băiat de prăvălie alături de rude mai mult sau mai puţin apropiate. A ţinut socotelile vânzărilor, inventarul achiziţiilor şi a învăţat să relaţioneze cu angajaţii tat
Costache Hagi Tudorache a fost cel dintâi fiu al comerciantului Hagi Tudorache; s-a născut la începutul secolului al XIX-lea, în vechea mahala negustorească a Oţetarilor.
Şcoala a făcut-o la biserica din mahala, iar după deprinderea cititului şi socotitului, adică undeva pe la 14 ani, a intrat simplu băiat de prăvălie alături de rude mai mult sau mai puţin apropiate. A ţinut socotelile vânzărilor, inventarul achiziţiilor şi a învăţat să relaţioneze cu angajaţii tatălui său, mai ales cu cei din generaţia sa. Costache a fost un om al schimbărilor. Purta costum „evropenesc“ şi a făcut şcoală în Occident. Dar înainte de asta, a trecut de primul prag serios al vieţii sale, acela de a lua-o de la capăt. Astfel, dezastrul incendiului din martie 1847 – care a distrus multe averi – a prăpădit marfă în valoare de trei milioane de lei, aducând familia Tudorache foarte aproape de ruină. Costache a reuşit să refacă traseul de succes al familiei sale de până atunci, graţie creditului străin acordat datorită trecutului şi cinstei sale. A pornit astfel o nouă afacere de lipscănie, pentru început în asociere cu negustorul şi comerciantul Leon Manoach. Între 1849 şi 1852, capitalul afacerii a crescut cu 120%, în ciuda vremurilor tulburi ale Valahiei după înfrângerea revoluţiei bonjuriste şi ocupaţiile ruseşti şi austriece care i-au urmat. Dar, tocmai aceste armate au ajutat comerţul românesc să se dezvolte, încât multe dintre produsele necesare întreţinerii campaniilor erau achiziţionate din Valahia, iar familia Hagi Tudorache a profitat de prilej. Costache Hagi Tudorache a lucrat alături de fraţii şi verii săi până în pragul primului război mondial. Fraţii Tudorache au reuşit să dezvolte, în afara tradiţionalului comerţ angro de lipscănie, chiar şi o instituţie bancară: Banca Hagi Tudorache, pe strada Lipscani. Costache Tudorache a dobândit şi o fabrică de cărămizi în vechea comună a Herăstrăului. La începutul secolului XX, producţia fabricii ajunsese la aproximativ şapte milioane de cărămizi de toate felurile pe an. Familia Tudorache a finanţat şi cariere politice. De pildă, Costache Hagi Tudorache l-a ajutat băneşte pe Vasile Boierescu să-şi termine studiile de drept la Paris şi i-a înlesnit alegerea ca deputat, „înscriind Hănişorul – un grup de prăvălii de pe uliţa Lipscanilor – pe numele lui, pentru a avea censul cerut de legea electorală de atunci“.