Omul de afaceri propune o analiză pragmatică a situație și spune că prin intervențiile sale politicul produce mai mult rău decât noul coronavirus. Bădescu spune că deja 10% din populația activă este în șomaj și că situația poate deveni dramatică dacă se continuă cu luarea unor măsuri arbitrare.
De asemenea, omul de afaceri spune că soluția în această criză este mai degrabă punerea accentului pe o responsabilitate individuală, decât pe una colectivă. Cam ce vedem în aceste zile în Suedia.
Iată postarea integrală a lui Octavian Bădescu:
”De ce #hailatreaba ?
- Plecam de la realitatea unor fapte: in mai putin de o luna mii de proiecte antreprenoriale mici si medii sunt complet destructurate. Companii mijlocii si mari se confrunta cu probleme majore. Aproximativ 10 % din populatia activa este deja in somaj. Sute de mii de venituri sunt afectate. Libertatea individuala este afectata.
- Suntem la curent cu statisticile legate de victimele “coronavirus” si cu scenariile estimate in functie de gradul de intensitate al reactiei guvernamentale, la nivelul statelor. Ne dorim un numar cat mai mic de victime ale pandemiei, dar in acelasi timp nu putem ignora numarul victimelor calculat ca rezultat al intregului proces sau costurile financiare ale diferitelor tipuri de interventii ale statelor, costuri care sub o forma sau alta sunt si vor fi suportate in final tot de catre contribuabili.
- Consideram “sanatatea” o chestiune ce intra in primul rand in zona de “responsabilitate individuala” si abia apoi de responsabilitate a comunitatilor (familie, loc de munca, localitate). Responsabilitatea conceptului de “stat” poate fi asumata eventual in profilaxie, in anumite interventii punctuale, tintite si in limitele bugetare prestabilite, fiind constienti ca niciun sistem nu este arhitecturat sa functioneze corect in regim de “suprasarcina” conjuncturala.
- Consideram ca abordarea ”#stamacasa” in forma continuata si impusa politic a declansat si va accentua o criza economica, o situatie de “stagflatie”, ce poate depasi ca impact negativ, ca pagube totale criza medicala “coronavirus”.
- Ne este teama ca din aceasta criza provocata de interventia “politicului” (care reprezinta Statul) vom iesi cu totii mai saraci si mai lipsiti de libertati si de independenta economica. “Interventionismul etatist” ocupa gradual un teren apartinand “pietei libere” si consideram “etatovirusul” mai periculos pentru societate in ansamblu decat “coronavirusul”.
- Consideram ca abordarea politica in problema “coronavirus” este marcata in general de populism. Acesta are ca si cauze principale sistemul actual de vot – caracterizat prin necorelarea intre puterea de vot si contributia la bugetele publice – si consecinta sa directa – permanenta expansiune a statului in dauna sferei private (persoane fizice si juridice), la nivel de reglementari, de arii de responsabilitate si de marime a bugetelor.
- Ne este teama ca exista o probabilitate semnificativa ca evolutiile viitoare sa afecteze prin diferite masuri intr-o proportie mult mai mare pe cei mai cumpatati si mai productivi, indivizi si companii, prin diferite masuri ce vor fi impuse de catre factorul politic si justificate prin “nevoia de solidaritate”.
- Consideram ca oportunitatea care se cere a fi fructificata in aceasta conjunctura nefericita poate fi aceea de a deschide o discutie serioasa cu privire la reducerea atributiilor statului si implicit a costurilor sale, despre nevoia de echilibru bugetar si despre actuala forma a sistemului de vot, intrucat in aceste aspecte se afla radacina tuturor problemelor.
- Nu vrem sa “primim” nimic de la stat pentru care nu am platit; nu vrem sa fim “protejati” fara sa cerem; nu vrem sa ne fie “ingradita libertatea” atunci cand nu deranjam pe nimeni; vrem sa fim lasati sa ne “asumam individual responsabilitatea” pentru propriile decizii!
- Consideram ca nu virusul este cauza problemelor economice aparute deja, ci raspunsul inadecvat, disproportionat al politicului la aceasta provocare. Prin urmare pledam pentru un semnal inechivoc de a ne intoarce in cel mai scurt timp posibil in deplina activitate, doar aceia care gasim de cuviinta sa o facem, in deplina cunostinta de cauza, intrucat numai prin schimbarea de urgenta a paradigmei din #stamacasa in #hailatreaba putem reporni economia, limita pagubele produse deja si demara revenirea la o normalitate imperos necesara”.