Anul trecut, volumul de import-export între un mare oraş aflat pe coasta de sud a Chinei şi România a ajuns la 290 de milioane de dolari, iar până în prezent patru companii importante din Shenzhen au investit deja în România, potrivit directorului adjunct al Departamentului de Afaceri Externe al Shenzhen, Yao Weizhi.
"Până în prezent Shenzhen are schimburi comerciale cu 227 de ţări şi regiuni din întreaga lume. În 2013 volumul de import şi export din Shenzhen a ajuns la aproape 538 de miliarde de dolari. Până în prezent companiile din Shenzhen au investit în peste 120 de ţări şi regiuni", a spus Yao Weizhi la Innovation Travel, eveniment organizat în parteneriat cu Primăria Municipiului Bucureşti şi cu Municipalitatea Shenzhen.
De asemenea, viceprimarul Capitalei Dan Darabonţ a declarat că există intenţia deschiderii unor oficii între cele două administraţii locale, anul viitor, astfel încât să existe o legătură permanentă pe orice fel de domeniu. Potrivit oficialilor metropolei cu o populaţie de 10.628.900 de locuitori (n.r. – în 1979 era doar un sat de pescari situat în imediata vecinătate a Hong Kong-ului), oraşul este conectat cu orice punct de pe glob prin 26 de linii aeriene şi 237 de linii internaţionale de navigaţie.
Shenzhen este al treilea port din lume ca mărime, cu 11,8 milioane de containere transportate în 2013, de două ori mai mare decât Rotterdam, cel mai mare port al Europei. 192 de companii din cele mai importante 500 din lume au reprezentanţe în Shenzhen. Oraşul este sediu pentru 2500 de companii de produse textile, ceea ce reprezintă 60% din totalul companiilor producătoare de haine pentru femei din China.
Bucureşti şi Shenzhen au devenit oraşe prietene în 2014, în urma Memorandumului de întelegere semnat între România şi China. La ora actuală, Shenzhen este înfrăţit cu 63 de oraşe din întreaga lume. Patru companii majore din metropola chineză au investit în România, printre ele numărându-se Huawei şi ZTE.
Cu alte cuvinte, Shenzhen este unul dintre cele mai importante şi dinamice oraşe ale Chinei, devenind locomotivă a acestei ţări.
Anul trecut, schimburile comerciale dintre România şi Republica Populară Chineză s-au ridicat la 3,6 miliarde de dolari, dintre care 2,4 miliarde de dolari au reprezentat import din China (creştere de 19% faţă de anul precedent), iar 1,2 miliarde export către China (creştere de 33,7%).