La nivel global, Organizația Mondială a Sănătății atrage atenția că 70% din accidentele vasculare cerebrale și 87% din decesele legate de accidente vascular cerebrale apar în țările cu venituri mici și medii. În ultimii 40 de ani, incidenta AVC în țările cu venituri mici și medii s-a dublat.

Potrivit raportului „The Burden of Stroke in Europe“, 61.552 de români fac un AVC în fiecare an. Mai bine de 54.000 dintre ei decedează.

„Raportul face o radiografie a accidentelor vascular cerebrale în toate ţările europene, iar aceste cifre te sperie, indiferent dacă eşti medic sau pacient. Ceea ce mi se pare mai îngrijorător este că România încă nu acordă un interes major prevenţiei AVC-ului. Acelaşi studiu arată că doar 1% din pacienţii români au primit asistenţă de la unităţile mobile pentru AVC. Este important să avem unităţi de intervenţie rapidă în cazul AVC-ului acut în fiecare judeţ din ţară. Rapiditatea intervenţiei după un AVC este vitală, dar cel mai eficient tratament rămâne prevenţia“ , afirmă într-un comunicat dr. Dan Mitrea, medic neurolog la Clinica Neuroaxis.

Accidentele vascular cerebrale din România sunt cauzate de stilul de viață nesănătos. Potrivit studiului citat, 32.5% din români au tensiune arterială ridicată, 45,8% au un nivel al colesterolului ridicat şi peste 30% fumează în mod regulat.

„În cadrul clinicii de neurologie Neuroaxis, am observat că mai bine de un sfert dintre pacienţii noştri au vârsta sub 40 de ani. Vârsta de risc pentru AVC este în continuă scădere. OMS susţine că accidentul vascular cerebral apare cu 15 ani mai devreme şi provoacă mai multe decese persoanelor care trăiesc în ţări cu venituri mici şi medii. Prevenţia este cel mai eficient şi mai ieftin tratament şi presupune conştientizarea factorilor de risc care duc la un AVC şi modificarea stilului de viata. Cea mai bună metodă de analizare a riscurilor fiecarei persoane este vizita la medicul specialist si ecografia Doppler cervico-cerebrală“, adaugă medicul neurolog, scrie Adevarul.ro.