Ordinul nr. 13/2001, prin care contractelor i curs de perfectare si celor ce urmeaza a fi negociate li se adauga anumite clauze obligatorii a stirnit nemultumirea cistigatorilor licitatiilor de privatizare. Pentru acestia, semnarea contractelor cu Autoritatea pentru Privatizare si Administrarea Participatiilor Statului (APAPS) era doar o formalitate. Momentul festiv s-a adeverit a fi unul frustrant. Investitorilor li s-au virit sub nas alte documente decit cele negociate.
SC Aroconfort Andreas Management SRL este una dintre societatile aflate i aceasta situatie. Participind la licitatia cu strigare organizata pentru vinzarea pachetului de actiuni la SC Girueta SA Jilava, firma a fost desemnata ca fiind cistigatoare. Contractul de vinzare-cumparare urma sa fie icheiat i termen de zece zile calendaristice de la itocmirea procesului-verbal de adjudecare a licitatiei, respectiv pe data de 18 ianuarie a.c. Ghinion. Ordinul nr. 13/2001 a plecat de la cabinetul ministrului Ovidiu Musetescu i 16 ianuarie a.c., ajungind la filiala APAPS care licitase Girueta SA exact pe 18 ianuarie. Prin urmare, i momentul semnarii contractului, cumparatorului i s-au impus clauze aditionale pe care nu le negociase si care, spune Paul Muntiu, directorul SC Aroconfort Andreas Management, cu siguranta l-ar fi determinat sa renunte la licitatie. De renuntat ar mai putea renunta si acum, daca nu ar fi depus garantia de 1,4 miliarde lei ceruta de APAPS pentru participarea la licitatie. incercarile firmei cistigatoare de a negocia noile clauze s-au lovit de refuzul vinzatorului, iar corespondenta cu APAPS s-a soldat cu rezultate nule. Firma a fost deci nevoita sa actioneze i justitie APAPS-Sucursala Regionala Bucuresti-Ilfov, cerind obligarea acesteia sa icheie contractul de vinzare-cumparare de actiuni i forma initiala.
Opinia specialistilor i drept referitoare la Ordinul nr. 13/2001, emis de APAPS, este aceea ca actul normativ nu produce efecte juridice, chiar daca este aplicat de catre autoritati. Avocatul Doru Bajan invoca i sprijinul acestei afirmatii nepublicarea documentului i Monitorul Oficial. Gabriel Zbircea, avocat asociat la Musat si Asociatii, subscrie, cu argumente legale, aceluiasi punct de vedere. Nepublicarea actelor normative are ca efect aminarea intrarii lor i vigoare pina la aparitia i Monitorul Oficial.
Monitorul Oficial scapa turma
Un alt element de natura sa-i linisteasca pe investitorii cistigatori ai licitatiilor de privatizare care nu au apucat sa semneze contractele cu APAPS este dat de prevederile legislatiei i vigoare si anume OUG nr. 88/1997, Legea nr. 99/1999 si HG nr. 450/1999. Conform acestor acte normative, „i cazul vinzarii prin licitatie se va publica o oferta de vinzare care cuprinde toate elementele vinzarii de actiuni si care este irevocabila”, „reactualizarea datelor care alcatuiesc dosarul de prezentare se actualizeaza periodic pina i cea de a opta zi lucratoare anterioara depunerii ofertei finale”, „comisia de negociere va putea modifica instructiunile privind itocmirea ofertelor finale si continutul altor documente… numai daca si-a rezervat i scris acest drept”. L
Un ordin controversat icurca investitorii
15 februarie 2001, 12:00
Ultima modificare în 15 februarie 2001, 14:00
Ordinul nr. 13/2001, prin care contractelor i curs de perfectare si celor ce urmeaza a fi negociate li se adauga anumite clauze obligatorii a stirnit nemultumirea cistigatorilor licitatiilor de privatizare. Pentru acestia, semnarea contractelor cu Autoritatea pentru Privatizare si Administrarea Participatiilor Statului (APAPS) era doar o formalitate. Momentul festiv s-a adeverit a fi unul frustrant. Investitorilor li s-au virit sub nas alte documente decit cele negociate.SC Aroconfort Andreas Ma
Etichete: arhiva
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- ANL va construi numai vile
- FRF este o alta gaura neagra
- Guvernul pregateste un plan de redresare a zonei
- Deutsche Bank iºi dubleazã profitul
- Bazar
- Pacaleala cu 40 de vile de lux la Sinaia
- Tarom are nevoie ca de aer de 300 de miliarde lei
- Esentialul saptaminii
- Patronii isteti joaca pe degete bugetul de stat
- Cum sa furi un milion de dolari