Lumea se îndreaptă spre o penurie a vinului şi un pahar de vin roşu ar putea atinge preţuri exorbitante în câţiva ani, avertizează banca americană Morgan Stanley, într-un studiu publicat miercuri şi citat de AFP.
Producţia mondială de vin a culminat în 2004, când acest sector afişa ‘un exces de 600 de milioane cutii cu sticle’, explică Morgan Stanley, dar de atunci oferta nu a încetat să scadă în favoarea reducerii capacităţilor, ajungând la un milion de sticle în 2012, adică cel mai redus nivel în ultimii 40 de ani.
Paralel, cererea mondială nu a încetat să crească în timp ce noua burghezie rusă, chineză şi din alte ţări emergente a prins gustul vinurilor alese de tip Bordeaux, Rioja, Malbec: ‘Cererea de vin a depăşit oferta de 300 de milioane de cutii anul trecut’, constată studiul.
Mai rău, situaţia se va agrava, în timp ce ‘cererea de export ar trebui să se accelereze în termen mediu’.
‘În scurt timp, stocurile se vor diminua căci consumul va fi dominat de recoltele din anii trecuţi’, dar când şi producţia din 2012 va fi consumată, ‘ne aşteptăm la o penurie cu un salt al cererii şi al preţurilor la export’, continuă Morgan Stanley.
Potrivit băncii de afaceri, Australia, Chile, Argentina, Africa de Sud şi Noua Zeelandă ‘sunt cel mai bine plasate pentru a profita’ de această situaţie.
În schimb, situaţia ‘se va tensiona în special în Europa’, regiune producătoare, dar şi puternic consumatoare, adaugă studiul. AGERPRES