Un pahar de vin sau bere pe zi ar putea ține doctorul departe. Ce efect are asupra inimii

Cercetările experților de la Universitatea Monash au arătat că un consum moderat de alcool la australienii în vârstă este, în general, benefic pentru inimă și pentru sănătate, mai mult chiar decât dacă nu ar consuma alcool.

Un pahar de bere pe zi ar putea să nu fie cel mai rău lucru pentru sănătate. Descoperirea recentă a unor cercetători îi va bucura, cu siguranță, pe mulți.  Cel puțin asta reiese din studiul experților de la Universitatea Monash, care  consideră că un consum moderat de vin sau bere ajută organismul, scrie 9news.

Publicat în Jurnalul European de Cardiologie Preventivă, studiul a analizat 18.000 de adulți din Australia și America, cu o vârstă medie 74 de ani, timp de mai bine de patru ani.  Conform cercetării, s- a descoperit că cei care au băut între cinci și zece pahare de bere sau vin pe săptămână au avut un risc mult mai mic de boli cardiovasculare, decât cei care nu consumau alcool.

Rezultatele trebuie interpretate cu prudență

Cu toate acestea, autorul principal al studiului, profesorul Johannes Neumann, a avertizat că rezultatele trebuie interpretate cu prudență. Participanții la studiu erau sănătoși, fără antecedente de boli cardiovasculare sau alte afecțiuni grave și erau  mult mai activi din punct de vedere fizic și social, decât populația generală în vârstă.

Consumul moderat de bere este definit de Organizația Mondială a Sănătății drept o cantitate de 660 ml/zi pentru bărbați și 330 ml/zi pentru femei. În condițiile în care sunt respectate aceste recomandări, consumul de bere poate fi inclus cu succes într-o alimentație echilibrată și sănătoasă.

Aceste efecte benefice se datorează în special ingredientelor, care fac din bere o sursă importantă de polifenoli.

Polifenolii reprezintă un complex de substanțe bioactive care ajută în lupta cu radicalii liberi și reduc efectele toxice ale acestora. În plus, aceștia pot prezenta proprietăți antiinflamatorii. Conținutul de polifenoli din bere provine în cea mai mare parte din malț, aproximativ 80-90%, iar 10-20% din hamei.