Cine nu isi doreste sa urmareasca pe computerul personal un film in conditii grafice exceptionale, desfatandu-si urechile cu un sunet 3D care poate face, daca este nevoie, sa cada tablourile vecinilor de pe pereti? Nu credem ca mai exista utilizatori romani care sa nu fie pasionati de jocuri si care sa nu inghita in sec cand se uita in vitrinele magazinelor de computere unde ruleaza o prezentare multimedia pe o placa video care iti face ochii sa lacrimeze de perfectiunea imaginii. Cati oare nu
Cine nu isi doreste sa urmareasca pe computerul personal un film in conditii grafice exceptionale, desfatandu-si urechile cu un sunet 3D care poate face, daca este nevoie, sa cada tablourile vecinilor de pe pereti? Nu credem ca mai exista utilizatori romani care sa nu fie pasionati de jocuri si care sa nu inghita in sec cand se uita in vitrinele magazinelor de computere unde ruleaza o prezentare multimedia pe o placa video care iti face ochii sa lacrimeze de perfectiunea imaginii. Cati oare nu vor sa se intinda la o discutie pe Internet cu o persoana pe care o pot vedea „live” pe ecranul monitorului, cu ajutorul unei camere video speciale? In continuare vom prezenta cateva astfel de produse care, atasate la computerul personal, pot tine un utilizator tintuit vreme indelungata in fata monitorului.
Jocuri „traite” la intensitate maxima
Pentru pasionatii de jocuri, este mai mult decat o datorie sa aiba inclusa in componenta sistemului de acasa o placa video pe masura, iar specialistii spun ca Geforce 2 MX este cea mai indicata alegere. Produsul celor de la nVidia are performante grafice nemaivazute. Interesant este ca aceasta placa este foarte necesara si acelora care obisnuiesc sa lucreze cu aplicatii destinate arhitecturii, aceasta avand calitatea de a reda obiectelor si caracterelor animate o imagine foarte apropiata de aceea din realitate.
Placa are un procesor nVidia GeForce2 MX cu o memorie video de 32 MB si o rezolutie maxima 3D de 2048×1536. De asemenea, placa are capacitatea de decodare DVD plus iesire TV. In fine, tehnologiile incorporate NVIDIA Shading Rasterizer (NSR), High-Definition Video Processor (HDVP) asigura o calitate maxima pasionatilor de jocuri. O astfel de placa video costa 2.623.062 lei.
Cinema in fotoliul de acasa
Nici cinefilii sau pasionatii de clipuri muzicale nu au fost uitati. Acestia pot urmari filmele pe ecranul computerului in conditii de calitate ireprosabile, cu ajutorul unui DVD ROM. Driver-ul, care poate avea si capacitatile unui CD ROM atunci cand este cazul, poate reda orice film sau clip muzical de pe orice suport, indiferent ca este vorba de un CD normal sau de unul special pentru vizionarea unui film. Pentru cei pasionati, am ales din multitudinea de oferte din magazine DVD-ROM, modelul DRD-8120B, fabricat de compania LG. Produsul, care costa 2.120.773 lei, are software-ul MPEG destinat vizionarii filmelor DVD inclus in pachet si este conceput cu un design mai atragator. Rata de transfer in cazul DVD-urilor este de 16.200 KB/s, iar in cazul CD-urilor normale este de 6.000 KB/s. Timpul de acces este de 120 m/sec pentru un DVD si de 90 m/sec pentru un CD. De asemenea, driver-ul mai poate suporta: DVD-R/RW, DVD-ROM, DVD-Video, CD-R/RW, Photo CD, CD-Extra, CD-I, Video CD, CD-ROM & CD-DA.
Sunet la maximum pentru urechi fine
Imaginati-va o gloata de monstri care scot sunete ingrozitoare alergand in spatele dvs. in cine stie ce joc, iar sunetul care razbate prin placa de sunet si boxe face pana si vecinii sa se infioare, sau imaginati-va ca trageti o racheta stand comod in fata calculatorului si pilotand un F-16, iar unul dintre parinti se ascunde de frica unui raid aerian.
Cam acestea sunt capacitatile noilor placi de sunet si ale boxelor care sunt in stare sa redea sunete asemanatoare acelora dintr-un cinematograf. Una dintre cele mai impresionante produse in acest sens este placa de sunet Zoltrix Nightingale. Placa, care costa 446.479 lei, are posibilitatea de redare pe patru canale, creand astfel posibilitatea utilizatorilor de a monta boxele astfel incat sa „simta” sunetele cat mai 3D posibil. De asemenea, aceasta are inclus si un software de ascultat MP3-uri si o aplicatie care transforma computerul intr-o combina muzicala. Boxele Philips costa 2.269.599 lei.
Camera video pentru Internet
Pentru pasionatii de discutii pe Internet in magazinele romanesti a aparut de ceva vreme un nou produs care le poate usura considerabil „munca”. Prin adaugarea unei camere video, acestia vor putea discuta cu prietenii si cu familia on-line si de data aceasta, cu ajutorul imaginilor video si a sunetului real.
Camera, care nu este mai mare de zece cm, poate inregistra pe computerul personal imagini video la fel ca orice camera video care apoi pot fi, de asemenea, trimise prietenilor.
Micuta ToUcam XS a celor de la Philips costa 1.376.642 lei si poate fi achizitionata din magazinul Ultra Pro. De asemenea, camera poate reda imagini la o rezolutie de 352 x 288 si este capabila sa capteze cu 30 de frame-uri pe secunda.
Cerinte minime:
· Windows 98
· Pentium II sau AMD K6
· 32 MB RAM
· 50 MB liberi pe HDD
· Un port USB liber
· CD sau DVD drive
· Capabilitati de inregistrare si redare audio ale calculatorului
· Conexiune la Internet.