‘Cred că ar trebui să existe un moratoriu privind întreaga cantitate de carne’ de la Uniunea Europeană ‘pentru a avea timpul necesar stabilirii sursei de contaminare’, a declarat Anne McIntosh pentru BBC.
Deputata, membră a Partidului Conservator al premierului David Cameron, a mai adresat această solicitare săptămâna trecută, la începutul scandalului, atunci când carnea de cal a fost descoperită în biftecuri vândute în Marea Britanie şi Irlanda.
‘Trebuie să restabilim foarte rapid încrederea consumatorilor, şi repet, nu există absolut nicio problemă cu carnea de vită britanică. Este instituit un sistem de urmărire a provenienţei (…). Cumpăraţi carne de vită la supermarket sau la măcelărie’, i-a îndemnat McIntosh pe britanici.
Cantităţi mari de carne de cal – până la 100% – au fost descoperite în Marea Britanie în biftecuri, lasagna şi spaghete bolognese, care ar fi trebuit să conţină 100% carne de vită. Biftecurile au fost furnizate de companii britanice şi irlandeze, iar lasagna şi spaghetele de către compania franceză Comigel. Aceasta din urmă s-a aprovizionat de la compania Spanghero, care susţine că a cumpărat carnea din România. Dar specialiştii români din alimentaţie au respins duminică aceste acuzaţii, afirmând că originea problemei nu se află în România, relevă France Presse.
Potrivit autorităţilor din Marea Britanie, ţară în care consumul de carne de cal este un subiect tabu, produsele incriminate nu prezintă pericol pentru sănătate.
France Presse relatează că, caricaturistul de la Sunday Times a înfăţişat duminică ramificaţiile franceze în acest scandal, prezentându-l pe premierul Cameron la masă, şocat să găsească în farfuria sa un cap de un cal care seamănă cu faţa preşedintelui francez François Hollande. Pe capul animalului este scris ‘cal în sos olandez’ în limba franceză în text.
Guvernul britanic se opune
Guvernul britanic a exclus duminică, pentru moment, să impună un moratoriu la carnea importată din UE, aşa cum cerea o deputată din Partidul Conservator, la putere, având în vedere amploarea scandalului privind carnea de cal descoperită în produse ce trebuiau să conţină (doar) carne de vită.
‘Măsuri arbitrare’, precum interdicţia de a importa carne din Uniunea Europeană, ‘nu vor ajuta la rezolvarea problemei’, a estimat Owen Paterson, ministrul mediului, care se ocupă şi de problemele alimentare.
‘În primul rând, suntem obligaţi să respectăm regulile pieţei europene’, a explicat el pentru Sky News. Şi apoi, ‘în acest moment, nu avem nicio dovadă că produsele incriminate reprezintă o ameninţare pentru sănătatea oamenilor’, a adăugat el, citat de AFP.
‘Este vorba de o problemă de etichetare falsă, aceasta nu poate fi o bază solidă pentru a interzice importurile’, a mai spus ministrul britanic.
‘Nu există nici un motiv de a lua o astfel de măsură dictată de panică şi cu încălcarea normelor care reglementează piaţa europeană’. Cu toate acestea, ‘în cazul în care există dovezi’ că produsele în cauză ‘reprezintă o ameninţare pentru sănătatea umană, nu voi ezita să iau măsuri’, a dat el asigurări, a oferi detalii suplimentare.
Sursa: Agerpres