Un pas în faţă pentru independenţa energetică a României: Nabucco va transporta gazele din Marea Caspică în Europa

Nabucco Vest a fost selectată drept ruta central europeană de livrare a gazului din zăcământul de gaze Shah Deniz II, Azerbaidjan, potrivit unui comunicat al companiei.

Consorţiul Shah Deniz II a anunţat că a selectat proiectul Nabucco Vest ca opţiune de livrare pe teritoriul Europei Centrale.

Propunerea Nabucco Vest a fost susţinută de toti cei şase acţionari, fiind prezentată de Nabucco Gas Pipeline International GmbH la data de 16 mai, 2012.

"Această decizie este un important punct de referinţă pentru proiectul Nabucco şi un pas vital catre decizia finală privind investiţia. Nabucco oferă consumatorilor de gaze libertatea de a alege şi va avea o contribuţie semnificativă la securitatea aprovizionării din Europa. Ne dorim o cooperare de succes cu producătorii", a spus Reinhard Mitschek, Director Executiv, Nabucco Gas Pipeline International GmbH.

Conducta de gaze cu diametrul de 122 cm şi o lungime de 1.300 km va transporta gaze din apropierea graniţei turco-bulgare prin Bulgaria, România şi Ungaria în Austria, cu staţii de preluare în fiecare ţară de tranzit.

Respectând principiile pe care se bazeaza conceptul original Nabucco, Nabucco Vest va proiecta conducta sub forma unei infrastructuri scalabile cu mai multe surse integrate pentru transmisia gazelor naturale.

Capacitatea va putea creşte de la 10 mmc la 23 mmc pentru a face faţă cererii. Proiectul este susţinut de Acordul Interguvernamental (IGA) semnat în luna iulie 2009 şi de Acordurile de Sprijin al Proiectului.

Gazoductul Nabucco, cu o lungime de aproape 3.900 de kilometri, va reduce dependenţa de importurile din Rusia. Costurile Nabucco au fost estimate la peste 12 miliarde de dolari. Nabucco este un proiect concurent celui dezovoltat de concernul rusesc Gazprom. De altfel, reprezentanţii companiei ruseşti au spus încă de la prezentarea proiectului Nabucco că un astfel de proiect nu poate fi realizat fără Gazprom.

Nabucco West vizează transportul gazelor naturale din regiunea caspică, începând de la graniţa dintre Bulgaria şi Turcia până la Baumgarten (Austria). Noua variantă de conductă are o lungime de 1.300 kilometri, adică doar o treime din proiectul iniţial. Proiectul Nabucco este dezvoltat de consorţiul Nabucco Gas Pipeline International, din care fac parte companiile Transgaz Mediaş, OMV (Austria), MOL (Ungaria), Bulgargaz (Bulgaria), Botas (Turcia) şi RWE (Germania). Gazoductul va transporta gazele extrase din Asia Centrală şi va străbate Turcia, Bulgaria, România, Ungaria şi Austria.