„Înzestrarea Forţelor Navale Române cu nave moderne, care să contribuie la întărirea securităţii naţionale ca stat riveran la Marea Neagră, reprezintă o prioritate pentru Ministerul Apărării Naţionale.
Precizăm că Ministerul Apărării Naţionale va depune toate eforturile pentru finalizarea tuturor dosarelor aflate pe rolul instanţelor în conexiune cu acest program esenţial de înzestrare, astfel încât procedura de achiziţie să poată fi finalizată în cel mai scurt timp posibil, în condiţiile legii, cu maximă transparenţă şi cu protejarea intereselor esenţiale de securitate ale României”, este transmis într-un comunicat al Ministerul Apărării Naţionale.
Temeiul legal pentru finalizarea procedurii de achiziţie
„După soluţionarea definitivă a dosarelor respective, Ministerul Apărării Naţionale va avea temeiul legal pentru finalizarea procedurii de achiziţie.
Reamintim că programul de achiziţie se derulează în conformitate cu procedurile prevăzute de Hotărârea de Guvern nr. 48 din 2018 privind aprobarea circumstanţelor şi a procedurii specifice aferente programului esenţial de înzestrare ‘Corvetă multifuncţională”, este scris în comunicat.
Conform MApN, scopul programului de înzestrare este achiziţia a patru corvete multifuncţionale pentru Forţele Navale şi achiziţia de muniţii şi a suportului logistic iniţial aferent navelor (pentru primii doi ani de la livrarea fiecărei nave). Construcţia şi dotarea navelor vor fi realizate într-un şantier naval din România.
Curtea de Apel Bucureşti a respins definitiv cererea companiei olandeze Damen de anulare a procedurii de atribuire a contractului de 1,6 miliarde euro pentru construcţia corvetelor militare multifuncţionale, contract câştigat de asocierea Naval Group şi Şantierul Naval Constanţa. CAB a respins ca nefondat recursul introdus de Damen şi a menţinut o decizie a Tribunalului Bucureşti din octombrie 2019.
În iulie 2019, ministrul Apărării de la acea vreme, Gabriel Leş, a anunţat că asocierea dintre compania franceză Naval Group şi Şantierul Naval Constanţa a câştigat licitaţia referitoare la construcţia corvetelor multifuncţionale.
Câteva zile mai târziu, grupul olandez Damen a înaintat o plângere la Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor, continuând un litigiu iniţiat anterior de compania italiană Fincantieri şi, în paralel, a sesizat instanţele, invocând multiple nereguli care ar fi afectat rezultatul Programului de înzestrare „Corvetă multifuncţională”.