Un bărbat din Austria ar fi consumat 5,4 milioane de litri de apă

O dispută legată de consumul de apă afectează municipalitatea Brand-Nagelberg din districtul Gmünd, Austria. Acolo, se afirmă că un pensionar a consumat 5,4 milioane de litri de apă într-un singur an. Municipalitatea solicită acum plata costurilor, însă bărbatul de 82 de ani contestă acest consum de apă.

În medie, un austriac consumă aproximativ 130 de litri de apă pe zi, ceea ce rezultă într-un consum anual de aproximativ 47.500 de litri pe persoană. Cu toate acestea, pensionarul din Steinbach, Brand-Nagelberg, ar fi depășit acest standard, având un consum de 5,4 milioane de litri de apă într-un an.

Pensionarul neagă cu fermitate că cei peste 5.000 de metri cubi de apă s-au scurs efectiv prin țevile casei sale în perioada 1 octombrie 2022 – 30 septembrie 2023. Potrivit unui raport din „Niederösterreichische Nachrichten”, suma în litigiu depășește 10.000 de euro, iar cererea pensionarului adresată Primăriei pentru o reducere de 10.000 de euro a fost respinsă, notează Gândul.

Ar putea exista o scurgere de apă

Bărbatul ar fi susținut inițial că ar putea exista o scurgere în conductele de apă, însă experții au exclus această posibilitate. Contorul, care, conform afirmațiilor pensionarului, ar fi funcționat chiar și atunci când nu curgea apă, nu a prezentat nicio defecțiune, conform verificărilor efectuate de Oficiul Federal de Metrologie și Topografie. Raportul indică faptul că biroul a efectuat mai multe teste pe o perioadă extinsă de timp.

Acest caz a fost deja prezentat în fața Curții Administrative de Stat, care a decis în favoarea orașului Brand-Nagelberg în primăvara anului 2024. Pensionarul a depus acum un recurs la Tribunalul Administrativ. Până în prezent, nu s-a luat nicio decizie definitivă, iar pensionarul așteaptă un răspuns din partea administrației la cererea sa.

Facturi mai mari în România

În altă ordine de idei, amintim că în luna ianuarie, locuitorii din Ploiești s-au confruntat cu o creștere semnificativă a facturilor la încălzire, ca urmare a eliminării subvenției pentru gigacalorie. Această situație a afectat mulți cetățeni, care au observat o majorare considerabilă a cheltuielilor, în special în cazul locuințelor care nu sunt dotate cu repartitoare. Această problemă cu creșterea facturilor nu este unică pentru Ploiești, ci se regăsește și în alte orașe din România, unde costurile de încălzire au devenit o preocupare majoră pentru locuitori.

O problemă economică majoră a impactat cetățenii din România, în special în orașele mari, care se confruntă cu creșteri semnificative ale costurilor pentru utilități, în special pentru încălzire.

Un exemplu relevant este orașul Ploiești, unde, începând din luna ianuarie, costurile de încălzire au crescut considerabil, afectând bugetele gospodăriilor. Mai multe puteți citi aici.