Scannerele ca periferice au evoluat, de la niste aparate de care multi incercau sa se fereasca neintelegandu-le modul de utilizare greoi si complicat, la veritabile ustensile prietenoase, care reusesc sa rezolve singure o multime de activitati care inainte vreme necesitau multe operatiuni. Pentru un utilizator casnic, cea mai importanta intrebuintare pe care acesta o da scannerului sunt albumele de fotografii. Este foarte adevarat ca o camera digitala poate realiza un album de fotografii foarte repede, dar tot la fel de adevarat este si faptul ca, daca esti pretentios in ceea ce priveste calitatea imaginii, atunci ai nevoie de un scanner.
Nivelul de cunostiinte tehnice despre folosirea scannerelor actuale nu trebuie sa fie foarte ridicat, multe dintre ele fiind echipate cu un set de butoane, fiecare in parte indeplinind cate o functie: scanare, copiere, fax, recunoastere de text si trimitere de e-mail. Un alt inconvenient al scannerelor, spatiul mare pe care il ocupau pe birou, incepe sa fie rezolvat. Au aparut aparate care masoara doar cativa centimetri in inaltime si sunt de dimensiunea unei foi A4 sau sunt implementate intr-o imprimanta, sau, de ce nu, puteti achizitiona un scanner portabil de forma unui baston (recomandat in cazul laptopurilor). La achizitionare, scannerele vin impreuna cu un pachet software, ce poate cuprinde un program de editare a pozelor, un program de recunoastere de text (OCR). Modul de conectare este important in alegerea unui scanner. Daca se opteaza pentru varianta portului paralel, avantajul este ca acesta se poate imparti intre scanner si imprimanta, dar viteza de scanare este redusa. Daca insa se opteaza pentru un scanner care se agata la calculator prin intermediul protului USB, atunci viteza de scanare poate ajunge la cateva secunde pentru o pagina A4.
Pretul unui scanner fara prea mari pretentii pleaca de la 50 USD si poate trece putin peste 100 USD. Pentru utilizatorii pretentiosi, pretul unui scanner pleaca de la 500 USD si poate ajunge la mai multe mii de dolari (valabil in cazul scannerelor rotative).
Pretul unei camere digitale performante, care permite realizarea de imagini de calitate buna este deocamdata prohibitiv pentru romani. In aceste conditii, batranul scanner isi mai permite inca sa aiba locul lui rezervat pe birou.