Un politolog rus spune că NATO nu are destule resurse pentru un război cu Rusia

rusia nato

SURSA FOTO: Dreamstime

NATO trebuie reformată, este de părere un cunoscut politolog rus, care adaugă că Alianța nu este pregătită pentru un conflict direct cu Federația Rusă. De asemenea, el a mai declarat că un război cu Rusia este foarte posibil.

Politologul și jurnalistul rus Andrei Kolesnikov a oferit un interviu pentru Novaya Gazeta în care precizează că reacțiile Poloniei și Alianței Atlanticului de Nord (NATO) au fost prudente, după ce o rachetă a căzut pe teritoriul polonez și a omorât doi oameni.

Acesta mai spune că reacția NATO a venit din dorința de a fi evitată o confruntare cu Federația Rusă, cu toate că această țară este de părere că Alianța Atlanticului de Nord (NATO) dorește o astfel de confruntare directă.

”Poziția liderilor occidentali permite evitarea unei faze fierbinți a confruntării și declanșarea pe cale militară a celui de-al treilea război mondial, care are loc acum într-un formă hibridă”, povestește politologul.

Acesta a mai precizat că nu este ușor pentru liderii occidentali să vină cu un răspuns concret și corect cu privire la ceea ce s-a întâmplat, însă vinovată pentru tragedia din Polonia ar fi Rusia, deoarece ea a lansat atacul asupra Ucrainei, iar aceasta din urmă a încercat doar să se apere.

„Statele NATO nu au o viziune clară cum să răspundă într-o astfel de situație, ce algoritm să implementeze”, spune acesta.

Expertul de la Centrul Carnegy de la Moscova mai spune că NATO ar trebui să treacă printr-o reformă cu scopul de a fi pregătită pentru o eventuală confruntare cu Rusia. Pe de altă parte, spune acesta, NATO trebuie să ia în considerare și apariția unui nou Război Rece.

Războiul cu Rusia, un scenariu foarte posibil

Cunoscutul politolog a mai precizat că un război cu Rusia este foarte posibil, adăugând ”Putin i-a uimit pe toți. Era de necrezut că el poate lansa un război la 24 februarie. Nici acum nu avem răspunsul la întrebarea de ce a fost luată această decizie”.

”Prudența liderilor occidentali este legată de componenta nucleară a conflictului. Ei nu vor faza fierbinte a celui de-al Treilea Război Mondial, ei nu vor un Armaggedon”, mai spune specialistul.

Politica Occidentului are ca scop evitarea unui mare război

Nu în ultimul rând, el mai spune că atitudinea Occidentului față de Rusia nu poate fi asemuită cu cea față de Germania nazistă înainte de cel de-Al Doilea Război Mondial, deoarece statele sunt de părere că Rusia nu poate fi pacificată.

”Statele din Occident au ajuns la o părere consolidată că agresorul nu poate fi pacificat. Dar, în același timp, sunt lideri care mai au speranțe că încă se poate discuta cu acest monstru de la Moscova”, mai spune Andrei Kolesnikov.

De asemenea, el a mai spus că liderul de la Kremlin este între a apăsa butonul nuclear și a se cuminți, dar că va alege o soluție intermediară.

„Vladimir Putin vrea să se mențină la putere, dar acest lucru nu se va întâmpla dacă va muri. De aceea, trebuie găsită o soluție intermediară. Soluția nu va apărea în cel mai scurt timp. Putin vrea să facă ceea ce a făcut până acum. El nu vede nicio ieșire convenabilă din această așa-zisă operațiune specială”, a declarat politologul Andrei Kolesnikov.

Moscova analizează trei scenarii

În cadrul aceluiași interviu, politologul a mai spus că la Moscova sunt analizate trei scenarii dar că niciunul nu este realist. Potrivit lui, unii consideră că Europa va tremura de frig din cauza lipsei de gaz rusesc și va determina Ucraina să cedeze în fața Rusiei.

Vladimir Putin speră să ocupe Ucraina sau o parte din ea, în timp ce planul de a ocupa Kievul iar apoi Odesa nu a fost nici el abandonat. Dacă se va întâmpla acest lucru, atunci Rusia va avea coridor direct până la Republica Moldova.

Politologul adaugă că aceste scenarii nu se pot realiza deoarece Occidentul va susține în continuare Ucraina.

„Dacă renunță să mai sprijine Ucraina, Occidentul va trebui să se ajute singur pe sine, dar dispunând de resurse mult mai mici”, spune acesta.

Vladimir Putin arată că este slab

Potrivit Novaya Gazeta, politologul Andrei Kolesnikov este de părere că distrugerea infrastructurii critice și civile de către Rusia în Ucraina arată că președintele rus este slab.

„Înseamnă că el nu mai are multe speranțe să întoarcă acasă pe cale terestră aceste teritorii. Dacă nu vor mai fi ale lui, atunci, în baza acestei logici delicate, înseamnă că nu trebuie să aibă vreo reținere în a le distruge”, a mai declarat acesta.