Un polonez a primit interdicţie de la Facebook să mai folosească reţeaua de socializare

Facebook a interzis un program gratuit foarte popular în rândul împătimiţilor de jocuri (cam orice se termină cu - "ville"), numit Friendly Gaming Simplifier (FGS). Cei care accesează acum pagina de web a plugin-ului (fgs.rzadki.eu) găseşte mesajul de eroare "403 Forbidden", asta după ce programatorul care a creat aplicaţia, polonezul Arkadiusz Rzadkowolski, a respectat ordinele reprezentanţilor Facebook. Pe lângă faptul că i-a fost interzis să-şi mai ofere această aplicaţie sau oricare alta pentru reţeaua de socializare, programatorul nu mai are voie nici măcar să folosească Facebook!

Rzadkowolski a primit, pe 6 ianuarie, o scrisoare de la firma de avocatură Perkins Coie, prin care i s-a cerut să respecte următoarele două cerinţe, "pentru a evita agravarea acestei probleme":

să nu mai ofere software-ul FGS sau oricare altul care interferează cu Facebook sau afectează buna funcţionare a reţelei.

să nu mai acceseze site-ul Facebook.

Rzadkowolski a spus că s-a conformat cererilor, deoarece nu se află într-o poziţie care să-i permită să negocieze şi pur şi simplu nu-şi permite "agravarea acestei probleme", potrivit CNN iReport. "Îmi pare rău să anunţ că proiectul FGS s-a încheiat. După un an şi jumătate în care le-am oferit utilizatorilor un serviciu care a fost creat pentru a îmbunătăţi jocurile, sunt şocat că acest proiect ia sfârşit într-o situaţie atât de neplăcută", este mesajul pe care programatorul l-a transmis.

Ceea ce făcea aplicaţia FGS era să identifice şi să colecteze toate acele obiecte virtuale pe care utilizatorii jocurilor de pe Facebook le postează. Practic, nu afecta cu nimic jocul şi nu făcea în plus altceva decât ceea ce poate face orice alt jucător, cu excepţia faptului că automatiza procesul de colectare a bonusurilor, scutindu-i pe utilizatori de acele click-uri repetitive.

În cele 18 luni de funcţionare, reprezentanţii Facebook nu au dat semne că ar fi deranjaţi de existenţa acestui soft, mai ales că el nu este singurul de acest gen. Potrivit ZDNet, însă, Facebook nu ar fi dispus nicio acţiune împotriva FGS dacă nu ar fi existat o plângere de la un dezvoltator de jocuri cu care colaborează.

"Această situaţie este bazată exclusiv pe acţiunile unui om care a forţat Facebook să ia această măsură şi a reuşit", a spus Rzadkowolski pentru site-ul citat. "Partea amuzantă este că am încercat să îl contactez pentru a rezolva această problemă ca nişte oameni civilizaţi. Acum FGS este interzis pentru că un singur om a decis că nu îi place aplicaţia, în loc să îmi ceară să îi exclud jocurile din programul meu", a spus Rzadkowolski.

Câţiva internauţi dezamăgiţi de acţiunea Facebook au creat o petiţie online prin care se încearcă salvarea de la închidere a "celui mai bun colector de bonusuri". În cinci zile de la înfiinţare, petiţia a fost semnată de peste 36.000 de persoane.

Un purtător de cuvânt al Facebook a transmis într-un comunicat de presă: "Luăm măsuri împotriva aplicaţiilor care încalcă politicile platformei noastre, pentru a menţine încrederea utilizatorilor noştri".