Un portal imobiliar a lansat un instrument care măsoară preţul locuinţelor la nivel naţional

Portalul de anunţuri imobiliare.ro a lansat primul indice imobiliar naţional care are ca principal scop analizarea evoluţiei preţului la apartamentele vechi şi noi din Bucureşti şi cinci oraşe mari din ţară, respectiv Braşov, Cluj-Napoca, Constanţa, Iaşi şi Timişoara. La calcularea indicelui se iau în considerare preţurile cerute de proprietari şi nu cele la care se încheie tranzacţiile, care de obicei sunt cu 10-15% mai mici, ca rezultat al negocierii. Preţul este rezulta

Portalul de anunţuri imobiliare.ro a lansat primul indice imobiliar naţional care are ca principal scop analizarea evoluţiei preţului la apartamentele vechi şi noi din Bucureşti şi cinci oraşe mari din ţară, respectiv Braşov, Cluj-Napoca, Constanţa, Iaşi şi Timişoara.

La calcularea indicelui se iau în considerare preţurile cerute de proprietari şi nu cele la care se încheie tranzacţiile, care de obicei sunt cu 10-15% mai mici, ca rezultat al negocierii. Preţul este rezultatul unei medii la nivelul ofertelor publicate pe site şi este exprimat în euro/mp util, fără a fi inclus TVA-ul.

Indicele are ca bază de calcul 22.000 de oferte analizate săptămânal, dintre care jumătate sunt din Bucureşti, triate dintr-un număr de circa 150.000 de oferte publicate pe site, în principal de către agenţii imobiliare, dar şi de particulari.

Din totalul de oferte luate în calcul la realizarea indicatorului, circa 20% sunt oferte de apartamente construite după anul 2000.

„Ne aşteptăm ca în timp să devină un instrument de referinţă în piaţă şi să ghideze proprietarii şi potenţialii cumpărători, precum şi agenţiile imobiliare. Cu ajutorul acestui instrument se pot genera o serie de statistici adiacente, care pot fi puse la dispoziţie profesioniştilor din domeniu, pe parcurs ce vor fi disponibile“, a declarat Adrian Erimescu, directorul general al portalului imobiliar.

Indicele va fi actualizat cu frecvenţă săptămânală pe www.imobiliare.ro şi comunicat în piaţă lunar, în prima decadă a fiecărei luni. Evoluţia înregistrată va fi comparată cu luna precedentă, respectiv ultimele 12 luni faţă de ziua de raportare.

Acesta este al doilea indice imobiliar disponibil pe piaţă, după cel lansat de compania de consultanţă Colliers International şi care se concetrează strict pe evoluţia preţurilor la apartamentele din Capitală. Anul viitor se aşteaptă lansarea unui indice imobiliar oficial realizat de Institutul Naţional de Statistică, în colaborare cu Banca Naţională a României şi Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România.