Spitalul San Raffaele este unul dintre cele mai cunoscute din Italia, are un centru universitar care se ocupă de cercetare şi este preferatul lui Silvio Berlusconi. San Raffaele este creaţia preotului-manager Don Luigi Verge, care e convins că poate durata de viaţă a oamenilor poate fi prelungită. Scandalul a izbucnit la începutul lunii iulie când vicepreşedintele spitalului, Mario Cal, s-a sinucis împuşcându-se în cap. Povestea sinuciderii, ciudată (pistolul a fost găsit într-o pungă), n-a făcut mare vâlvă, însă este clar că are legătură cu situaţia financiară dificilă a spitalului. Potrivit presei, San Raffaele are datorii scadente de 1,5 mld. de euro, aflându-se în pragul falimentului. Actul medical şi cercetarea medicală nu sunt foarte profitabile, însă în cazul San Raffaele investiţiile dubioase sunt vinovate. Astfel, s-a descoperit că spitalul are avioane proprii, deţine mai multe hoteluri de lux şi plantaţii de mango în America de sud.
După sinuciderea lui Mario Cal şi după dezvăluirile financiare, fondatorul Don Verze a apelat la Sfântul Scaun pentru salvare. Momentul nu este extraordinar, Vaticanul fiind deja prins în scandalurile legate de pedofilie. Totuşi, cardinalul Tarcisio Bertone, mâna dreaptă a Papei şi şeful executiv al Sfântului Scaun, n-a pregetat să vină în ajutor, propunând un ajutor de 250 mil. de euro, pentru San Raffaele să-şi plătească datoriile cele mai presante. Iniţiativa a fost primită cu răceală de autorităţi, iar prim-procurorul de la Milano, Edmondo Bruti Liberati, a declarat că organizaţia este investigată pentru bancrută frauduloasă.
Între timp, scrie The Independent, au apărut şi o serie de întrebări cu privire la sinuciderea lui Mario Cal. Cum a ajuns San Raffaele să fie îngropat în datorii? Cine a pus arma într-o pungă înainte de venirea poliţiei? De ce ţinea şeful unui spital un pistol în birou? Apoi, toată lumea se întreabă de ce a sărit atât de repede Sfântul Scaun în ajutorul unui spital, care nici măcar nu poartă titulatura de spital catolic. O privire asupra Consiliului de administraţie a San Raffaele este lămuritoare. Din acesta fac parte personalităţi foarte cunoscute, cu toţii prieteni apropiaţi ai cardinalului Bertone: Ettore Gotti Tedeschi, Preşedintele Institutului pentru Lucrări  Religioase (cunoscut mai bine sub numele de Banca Vaticanului), Giovanni Maria Flick, fost ministru de Justiţie şi Vittorio Malcanzana, un important om de afaceri genovez.
Iniţiativa lui Bertone, care controlează prin oamenii săi finanţele Vaticanului, a stârnit deja nemulţumirea celorlalţi cardinali, scrie La Stampa. Pe lângă motivele oficiale, cum ar fi salvarea slujbelor celor de la San Raffaele, se vorbeşte şi de alte dedesubturi. De ce e atât de interesată Biserica Catolică să investească în serviciile medicale din Italia, atâta timp cât peste tot în ţările sărace asistenţa medicală de bază este o problemă? Un prim răspuns ar fi acela că serviciile medicale private pot fi profitabile. “Măicuţeşe fac o bună parte din munca asistentelor medicale şi trebuie să le plăteşti.. iar biserica nu plăteşte nici ea taxe pe banii pe care-i obţine din aceste activităţi”, spune James Walston, profesor la Universitatea Americană din Roma.
Pe de altă parte, jurnalistul Paolo D’Arcais crede că nu e vorba doar de bani. “Trebuie să înţelegeţi că Vaticanul nu are treabă doar cu religia. Încearcă să obţine mai multă putere şi influenţă şi doreşte să devină aibă o influenţă decisivă în educaţie, medicină şi bioetică”, spune D’Arcais. Iar acestea sunt motive adevărate pentru ca Sfântul Scaun să rişte cu orice preţ un nou mega-scandal.