Cu cateva momente inainte de inceperea intalnirii anuale a actionarilor Xerox, unul dintre membrii Consiliului Director a facut ceva ce se intampla foarte rar in infernul unui conglomerat de tipul celebrei companii americane. Ceva ce nu s-a mai facut in ultimii trei ani plini de datorii, revizuiri negative ale ratingului, concedieri masive si, mai ales, amenintari repetate cu falimentul: l-a facut sa planga pe presedintele companiei. Directorul era John Pepper, fostul CEO al Procter&Gamble. ,,Nu am crezut niciodata ca voi mai fi din nou mandru sa asociez numele meu cu cel al Xerox. Am gresit, si pentru asta imi cer scuze in public,,, ii spune Pepper doamnei Anne Marie Dolan Mulcahy.
,,Povestea ultimilor ani este un mic miracol,,, spune si Nick Nicholas fost co-CEO al Time Warner, iar actualmente membru in Consiliul de Administratie al Xerox. El nu exagereaza. Cu trei ani in urma, Xerox avea datorii de 17,1 miliarde de dolari si raporta, pentru a saptea oara, ca inregistreaza pierderi. Bancile refuzau sa mai acorde imprumuturi, iar o comisie guvernamentala americana fusese foarte aproape sa sparga grupul in doua. Reorganizarea diviziei de vanzari si a centrului de incasari crease un haos total. In 2000, actiunile au pierdut 90% din valoare. Xerox era pe marginea prapastiei.
Mulcahy, 47 de ani, inteligenta si energica, avea o reputatie excelenta, dar nu se gasea pe lista de posibili presedinti ai companiei. Ea lucrase in ultimii 16 ani la Xerox la departamentul de vanzari. In locul unui MBA, ea a ales o diploma in jurnalism si se pregatea sa petreaca mai mult timp cu cei doi copii: de fiecare data cand isi cumpara o geanta noua ii promitea sotului ca este ultima si ca se pregateste de retragere. Nici prin cap nu-i trecea ca va fi numita presedinte al uneia dintre cele mai mari companii din lume. In mai 2000, atunci cand Consiliul Director a anuntat-o ca este noul presedinte in asteptare al companiei (conducea Xerox, dar nu avea puteri depline), nimeni nu se gandea ca cea ce va urma va fi un adevarat miracol. Nici chiar Mulcahy nu se astepta la lucruri neasteptate.
Dar s-a dovedit ca Anne Mulcahy avea capacitati pe care putini stiau sa le exploateze: disciplina, ferma in decizii, si mai ales, vizionara. Cei 16 ani petrecuti la o scoala catolica s-au facut simtiti in capacitatea decizionala a noului presedinte de la Xerox.
,,Atata timp cat esti competent, norocos si capabil de a duce la capat deciziile asumate, ai toate sansele de reusita,,, spune Anne Mulcahy.
Intr-adevar, Xerox a progresat enorm in ultimele 18 luni. Au fost patru trimestre in care a realizat profit. Mai mult decat atat, toate diviziile au devenit de anul trecut profitabile, costurile au fost reduse prin concedierea a 67.000 de angajati, iar datoriile s-au redus cu 21%, pana la 14,3 miliarde de dolari. Xerox a iesit din groapa si s-a intors in ring, fiind hotarata sa recastige terenul pierdut in fata competitorilor de la Canon si Ricoh. Acum, Mulcahy se pregateste sa lanseze o puternica strategie prin care Xerox sa devina mai mult o companie de consultanta a documentelor decat un nume de copiator. Aceasta strategie ar trebui sa aduca o crestere anuala a profitului de 5%. In plus, Mulcahy si-a propus ca pana la sfarsitul anului sa reduca pierderile pana la 12 miliarde de dolari.
Cine este doamna Mulcahy
Pentru a intelege magnitudinea acestei schimbari extraordinare de la Xerox, trebuie sa stiti cateva lucruri despre Anne Mulcahy. Mama ei le tot spune prietenilor ca nu s-a gandit niciodata ca fata ei va ajunge in varf. Mulcahy are patru frati, o mama care isi dorea ca fata ei sa ajunga doctor si un tata care tinea cu tot dinadinsul ca mesele de duminica sa se tina intotdeauna in familie. Aproape toata familia lucreaza acum la Xerox: sotul, fratele, care de curand a fost numit vicepresedinte, si una dintre cumnate.
Cine este Xerox
· Xerox este una dintre acele companii de noua tehnologie (ganditi-va la IBM, Motorola sau HP) care au rezistat tuturor schimbarilor din piata, mentinandu-se in top. Celebrul copiator Xerox a revolutionat afacerile la mijlocul anilor 60.
· In anii 80, Xerox devenise deja un conglomerat financiar ancorat in toate laturile IT-ului, mai putin productia de computere.
· Cea mai mare greseala, pentru care astazi plateste foarte scump, a fost insa atunci cand a permis japonezilor sa ,,copieze,, afacerea.
· Pana in momentul in care Paul Allaire, care timp de 33 de ani a lucrat la Xerox, s-a retras din functia de presedinte, compania americana aproape ca depasise HP din toate punctele de vedere. Pe hartie, numirea din 1999 a lui Rick Thoman, fost director financiar al IBM, drept succesor al lui Allaire, parea complet justificata. Thoman era iubit pe Wall Street, dar cele 13 luni de presedintie au fost dezastruoase.
· In mai 2000, Allaire a deschis usa biroului lui Anne Mulcahy si a intrebat-o ce mai face. A doua zi, ea era presedinte.