Un produs favorit al românilor se va scumpi considerabil, chiar înainte de Crăciun
De exemplu, gospodarii din comuna Liești, județul Galați, nu mai cresc porci pentru vânzare deoarece ar ieși în pierdere. Potrivit acestora, furajele, combustibilii și energia s-au scumpit, iar dacă ar crește prețul nu ar mai cumpăra nimeni, scrie digi24.ro
Din acest motiv, oamenii cresc animale doar pentru consumul propriu. Mai mulți fermieri au explicat situația și au spus cum s-a ajuns în acest punct.
Ce spun fermierii?
„Ca să cumperi cereale, să crești porci, nu-ți prea convine, când tragi linie nu rămâi mai cu nimic”, a explicat Cezar Rotaru, crescător de porci, înainte de a fi întrebat cu cât se vinde un kg de carne de porc din gospodărie.
„13 lei, 14, în jur de 15 lei variază prețul. Cu ani în urmă, oamenii creșteau și câte 15 porci pe care îi vindeau de Crăciun. Acum abia dacă au hrană pentru unul sau două animale”, a mai spus acesta.
„Am avut clienți când creşteam și mai mulți, avem și porumbul 5 lei kilul, era mai convenabil, dar acum cu 11 – 12 lei, până în 15 nu mai e”, a explicat Alec Tecuţă, un alt crescător de porci.
„Au crescut prețurile în ceea ce privește kg de porc în viu, dar nu poți să ceri nici prea mult pentru că puterea de cumpărare este scăzută. Chiar și aici la noi în comună am auzit că lumea se cuplează câte 2 la un porc și îl împart în 2 sau în 3”, a spus Iulian Boţ, medic veterinar din Lieşti.
Cauzele sunt multiple
De asemenea, carnea de porc ar putea avea un preț mai ridicat de Crăciun și din cauza pestei porcine africane, scrie sursa menționată. Amintim că, în supermarket, carnea de porc se vinde cu 20-25 de lei, comparativ cu 15-20 de lei cu cât se vindea anul trecut.
„Din păcate, din cauza pestei porcine africane și a eutanasierii a peste 600.000 de capete, doar în ultimele luni ale acestui an – porci care a fi trebuit să ajungă în galantare – noi, cei cu fermele comerciale, nu mai putem asigura consumul sau cererea. Ne așteptăm ca doar un român din cinci să poată să aibă pe masa de Crăciun carne de porc autohtonă”, a explicat Ioan Ladoși, reprezentant al Asociației Producătorilor de Carne.