Atât agenții de securitate ai prim-ministrului Robert Fico, cât și serviciile de informații, ar fi trebuit să fie familiarizați cu fiecare persoană care urma să participe la întâlnirea respectivă. Există o distribuire a responsabilității între cele două instituții, care ar fi trebuit să respecte procedurile clare.

Paul Herinean, fost profiler al SRI, explică că dispozitivul de pază, deși nu poate fi scuzat, a părut să fie mai puțin vigilent în acea zi. În opinia sa, având în vedere dimensiunea relativ mică a orașului, este posibil ca simpatizanții să fi fost evaluați greșit.

Fostul profiler al SRI consideră că dispozitivul de pază a fost relaxat

El a spus că, timp ce premierul ar fi trebuit să fie sub supravegherea constantă a echipei de securitate pentru a preveni orice incident neașteptat. Însă dispozitivul pare să fi reacționat rapid după producerea evenimentului.

„Dispozitivul de pază, cu toate că nu are nicio scuză, a fost probabil mai relaxat. Ştim că nu este un oraş foarte mare. Simpatizanții, probabil că au fost analizați eronat.

Vedem premierul, care se apropie foarte rapid. Dar nu ar fi trebuit să fie luaţi prin surprindere. Doar ar fi trebuit să îl protejeze. Vedem şi dispozitivul, vin şi ei repede încoace”, a comentat fostul profiler al SRI.

Robert Fico, premier, Slovacia
Fostul profiler SRI explică greșelile serviciilor de informații/SURSA FOTO: Robert Fico, Facebook

Poziționarea incorectă a echipei de pază a contribuit la producerea atentatului

Paul Herinean subliniază că poziționarea incorectă a echipei de pază a contribuit la vulnerabilitatea prim-ministrului. Fiecare membru al echipei ar fi trebuit să fie atent la orice persoană care se uita sau se apropia de premierul din Slovacia. Astfel, se putea detecta și preveni orice mișcare suspectă în avans.

„Dispozitivul nu s-a poziţionat bine. Fiecare dintre ei ar fi trebuit să se îndrepte spre persoana care se uita la premierul slovac, astfel încât să identifice dinainte orice fel de mişcare suspectă”, spune Paul Herinean.

Profilerul SRI consideră că cele cinci focuri trase reprezintă un număr excesiv pentru un timp de reacție adecvat al agenților de protecție. În opinia sa, SPP-ul slovac ar fi trebuit să împiedice ca acest individ să ajungă acolo.

„Serviciul de Pază şi Protecţie slovac nu ar fi trebuit să permită în primul rând, să prevină, ca acest om să se afle acolo. Această persoană nu trebuia să aibă acces acolo cu o armă, să scoată pistolul, apoi să tragă cinci gloanţe.

Pentru o persoană antrenată poate să fie de la o jumătate de secundă şi se duce până la o secundă şi jumătate, două secunde”, a mai explicat acesta la Antena 3.

Serviciile de informații au greșit și ele în cazul lui Robert Fico

Profilerul crede că nu doar agenții de pază au greșit. Și serviciile de informații au o vină. Acestea, conform procedurilor ar fi trebuit să ofere toate informațiile necesare tuturor celor implicați într-o astfel de întâlnire. Procedurile sunt aproape identice în majoritatea țărilor din lume.

El a arătat că verificările sunt o activitate continuă de prevenire a acestui tip de atentate.

„În primul rând contează demnitarul respectiv. Ce semnifică din punct de vedere social, politic, pentru grupul respectiv.

Verificările sunt o activitate permanentă de prevenire a genului acesta de atentat. Exista specificității locale. Din surse deschise analizam profilul şi vedem că asasinul are un istoric solid, din punct de vedere al demnitarilor”, a mai arătat el.

Serviciile de inteligence din Slovacia se confrunta clar cu un eșec

Paul Herinean explică că zona de informații trebuia să se asigure că un astfel de individ este monitorizat și securizat. Acest lucru implică urmărirea lui, adică filaj, și ascultarea convorbirilor telefonice. Toate sunt efectuate în cadrul legal.

El a adaugat că, atunci când se analizează un atentat retrospectiv, vorbim despre un eșec clar. În opinia sa, serviciile de informații din Slovacia se confruntă cu un eșec evident.

„Serviciile de inteligence din Slovacia se confrunta clar cu un eșec, ținând cont că viaţa prim ministrului a fost pusă în pericol”, a punctat profilerul Paul Herinean.