După o scrută discuție în contradictoriu purtată în direct la Antena 3 de Diaconu și Cumpănașu, ultimul închizând telefonul brusc, psihiatrul revine cu un mesaj în care clarifică situație.
„După o intersecție scurtă, dar descumpănitoare contradicție cu Alexandru Cumpănașu într-o discuție live, astăzi, la Antena 3, mă văd obligat să clarific poziția mea privind persoana lui Gheorghe Dincă.
Deocamdată, oficial, Dincă este principalul suspect aflat în custodia autorităților privind moartea Alexandrei Măceșanu, respectiv Luiza Melencu. El a mărturisit faptele, ancheta e în fază de probatoriu, urmează rechizitoriul, expertizele și apoi trimiterea în judecată. Legal, Dincă va putea fi numit ”vinovat” de uciderea celor două abia după pronunțarea unei sentințe judecătorești, definitivă și irevocabilă.
Sunt psiho-traumatolog. Asta înseamnă că sunt obișnuit să tratez persoane care au fost profund marcate de adversitate.
Acestea fiind spuse, insist că într-un stat de drept rolul dintre agresor, și victimă, nu trebuie vreodată inversat. Legea nu trebuie niciodată să victimizeze agresorul. Altfel nu mai e lege.
Oricât de odioasă fapta, câtă vreme ne vrem o țară civilizată, lăsăm la îndemâna justiției judecarea, și condamnarea unui criminal. Mi-e teamă că domnul Cumpănașu, din motive cunoscute doar dânsului, caută un alt fel de dreptate, cu care nu pot fi de acord,” susține psihiatrul.
Gabriel Diaconu atrage atenția că orice neatenție sau excel de zel în anchetarea lui Gheorghe Dincă se poate transforma într-un as în mâneca acestuia.
„În primul rând pentru că justiția nu e infailibilă. Și un malpraxis al actului de justiție, fie în faza de anchetă, fie în documentarea rechizitoriului, fie în generarea de probe, face ca procesul lui Dincă să devină nul, de drept. Regula jocului este că dacă o persoană nu beneficiază de un proces corect, și echitabil, intră sub incidența articolului 6 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, care stipulează, negru pe alb, că ORICE persoană are dreptul la o dreaptă judecată. Articolul 7, mai mult, interzice echivoc pedeapsa fără judecată, a oricărei persoane,” atrage atenția Gabriel Diaconu.