Un radar american TPS-80 va fi amplasat în România: Detectarea, urmărirea şi identificarea țintelor aeriene

Ambasada României în Statele Unite ale Americii (SUA) a publicat pe Facebook un mesaj prin care anunță că vor amplasa un radar TPS-80 la noi în țară, aproape de granița cu Ucraina.

Potrivit mesajului postat pe rețelele de socializare arată că radarul TPS-80 va asigura detectarea, urmărirea și identificarea țintelor aeriene. De asemenea, acesta va acoperi partea de est a Ucrainei și bazinul central și vestic al Mării Negre.

„Dezvoltat de americanii de la Northrop Grumman, radarul tridimensional, multimodal de tip AESA (Active Electronically Scanned Array) AN/TPS-80 oferă o acoperire de 360 de grade și poate detecta și urmări o varietate de ținte, inclusiv rachete de croazieră, avioane și vehicule pilotate de la distanță, precum și proiectile de artilerie și mortier.

AN/TPS-80 Ground/Air Task Oriented Radar (G/ATOR) poate fi dislocat cu ușurință în orice zonă de pe glob, putând fi transportat de trei elicoptere CH-53E Super Stallion sau avioane tiltrotor MV-22B Osprey ori un singur avion de transport C-130 Hercules”, arată umbrela-strategica.ro.

Ambasada României în SUA a mai precizat că radarul va îmbunătăți apărarea integrată prin creșterea razei de detectare a țintelor aeriene care evoluează la altitudini joase, medii și înalte.

În România va fi instalat și un radar al armatei spaniole

Armata spaniolă va aduce și ea un radar în România, fiind vorba despre TPS-43. Acesta urmează să fie integrat de apărarea antiaeriană și antirachetă al NATO.

„Dezvoltat de Westinghouse Defense and Electronic Division (companie preluată ulterior de Northrop-Grumman), AN/TPS-43 este un radar tridimensional, conceput pentru a fi utilizat pentru control aerian și de avertizare timpurie, putând direcționa avioanele de luptă și coordona bateriile de rachete antiaeriene”, mai arată sursa anterior citată.

În mesajul publicat pe Facebook, Ambasada României în Statele Unite ale Americii (SUA) a publicat și o imagine cu radarul respectiv.

„Președintele Iohannis a notificat conducerea Legislativului că este de acord cu operațiunea, după ce s-a consultat cu CSAT. Comisiile pentru Apărare ale celor două Camere vor fi informate despre această decizie, la fel și un viitor plen reunit al Parlamentului”, mai arată sursa citată mai sus.