Referendumul din București din data de 24 noiembrie este organizat la inițiativa primarului general Nicușor Dan. Cetățenii cin Capitală ies la vot în aceeași zile a alegerilor din primul tur de scrutin pentru prezidențiale. La acest vot, bucureștenii vor răspunde la un număr de trei întrebări. „Toate trei au fost asumate şi de mine şi de Consiliul General şi ne dorim ca toate trei să treacă. (…) Este întrebare cu întrebare. Dacă trec două, acelea două vor deveni obligatorii pentru politicieni, pentru autorităţile naţionale”, a spus Nicuşor Dan, inițiatorul acestui proiect de referendum.

Conform programului, acestea vor fi:

„Sunteţi de acord ca primarul general al municipiului Bucureşti să emită autorizaţiile de construire pe întreg teritoriul administrativ al oraşului?”;

„Sunteţi de acord ca repartizarea între Primăria Municipiului Bucureşti şi primăriile de sector a impozitelor şi taxelor locale colectate de la bucureşteni să fie aprobată de către Consiliul General al Municipiului Bucureşti?”;

„Sunteţi de acord ca Primăria Municipiului Bucureşti să finanţeze şi să implementeze un program de educaţie pentru sănătate şi prevenire a consumului de droguri în toate şcolile din Bucureşti?”.

Conform informațiilor oferite de primarul general Nicușor Dan, acest referendum realizat la nivel local urmăreşte dezvoltarea infrastructurii din oraș. București  ar fi, potrivit spuselor edilului „sufocat” de autorizaţii emise de către primăriile de sector. „Întrebarea este: continuăm să sufocăm oraşul încă patru ani cu autorizaţii emise de primarii de sector şi continuăm să subdezvoltăm oraşul dând bani pe fel de fel de cheltuieli, pe amenajări de străzi secundare, de părculeţe şi nimic pe infrastructură?”, a spus Nicuşor Dan luni, 18 noiembrie.

Ion Cristoiu nu votează

Scriitorul și publicistul Ion Cristoiu spune foarte clar că el nu va vota la acest referendum. Sub nicio formă, nu dorește să-l susțină pe Nicușor Dan în această direcție. „Mi se pare o adevărată iresponsabilitate să cheltui atâția bani pentru un astfel de proiect fără nicio noimă”. De menționat că, potrivit celor declarate de Nicuşor Dan, doar campania de informare pentru referendum a costat Primăria Capitalei o sumă de circa 50.000 – 60.000 de euro.  „Să-mi spună și mie cineva care este rostul”, continuă Ion Cristoiu.

Acesta a fost invitat luni, 18 noiembrie, la podcastul „Hai LIVE”, găzduit de Robert Turcescu, de pe canalul de YouTube „HAI România. Cei doi au dezbătut mai multe subiecte la zi despre mediul politic din România, printre care și referendumul local al lui Nicușor Dan. Ion Cristoiu subliniază momentul total nefavorabil în care acesta se desfășoară: „Să zicem că va trece… Cine va mai avea timp de el? Trebuie dată o lege pentru asta, dar se va schimba președintele, Parlamentul va fi altul, Guvernul de asemenea. Cine va mai sta de referendumul lui Nicușor Dan?”, se întreabă scriitorul.

Cât de „politic” este Nicușor Dan 

Robert Turcescu amintește apoi de o posibilă mișcare politică ce ar putea sta în spatele acestui referendum. Jurnalistul de la Evenimentul Zilei spune că, în acest fel, electoratul lui Nicușor Dan, un electorat de dreapta, ar ieși la vot să-i susțină proiectul. Și, inclusiv, ar vota și la celelalte alegeri, la prezidențiale, tot un candidat de dreapta. „Este vorba despre mobilizarea electoratului lui Nicușor Dan în favoarea candidaților de dreapta, despre asta ar fi vorba”, spune Robert Turcesu.

Însă, Ion cristoiu nu este deloc de acord. Acesta este de părere că cei mai mulți dintre bucureșteni l-au votat pe el în iunie tocmai că nu avea nicio culoare politică, era apolitic. „Nicușor Dan nu poate mobiliza pe nimeni. Despre ce vorbim? Candidații pierd pe mâna lor dacă se asociază cumva cu primarul general din București”, adaugă Ion Cristoiu.