Un renumit medic propune soluţii de urgenţă pentru criza de COVID-19 de la Suceava

Medicul de urgenţă Tudor Ciuhodaru lansează un apel public cu o serie de măsuri care pot limita epidemia cu noul coronavirus care a determinat autorităţile să instituie carantina în oraşul Suceava şi alte opt localităţi limitrofe. Între timp, procurorii au declanşat o anchetă la Spitalul Județean din Suceava, unde sute de medici și pacienți s-au îmbolnăvit de COVID-19.

„E nevoie urgent de un plan B ( o tot spun de aproape 2 luni) –protecția personalului medical + testare extinsă (suspecți/expuși începând cu personalul medical) e noua strategie pentru a împiedica răspândirea virusului de către persoanele infectate (simptomatice sau nu)”, explică dr. Ciuhodaru.

El spune că cele 164.000 de persoane aflate în carantină în Suceava pot fi testate într-o singură zi pentru a afla proporţiile extensiei infecției cu coronavirus (chiar și cei asimptomatici) și pentru izolarea/tratarea rapidă a persoanelor cu coronavirus.

Testarea persoanelor din prima linie, prioritară!

„O persoană (fără pregătire specială) – poate lucra 100 de teste rapide din sânge în 8 ore (înțepat în deget și pus picatură de sânge pe o lamă. Rezultatele se văd ca la test de sarcină în 15 minute. Un test de acest gen este ieftin-30-40 de lei. PCR 70 euro un test, personal și aparatură specială, rezultatele vin și după 24-48 și trebuie efectutate minim 4).

100 de persoane pot face 10.000 de teste în 8 ore
100 de persoane pot face 30 000 de teste în 24 de ore
500 de persoane……………………………..pot face 500000 de teste în 8 ore

500 de persoane……………………………..pot lucra !!! 150.000 de teste în 24 de ore

Se poate începe cu cei din prima linie (personal medical în primul rând, polițiști, jamdarmi, cei din hipermarlet, vamă, aeroport, gară) și pe măsură ce-i testăm putem să-i și instruim pe cei care se vor oferi vonluntari spre a ne susține în acest demers.

Solicit să ne trimită rapid (avioane/camioane militare) 200.000 de teste rapide (din 1.000.000 de teste rapide achiziționate din Coreea de Unifarm) și toate cele 50.000 de mii de teste pe care a declarat că le are stoc Ministerul Sănătății pe 14 martie la audierile din parlament.

Solicit (! din nou) lansarea urgentă a programului național de testare rapidă a celor din prima linie (începând cu personalul medical). E nevoie urgentă de acest plan B (o tot spun de 2 luni!!!)

Planul B –protecția personalului medical + testare extinsă (suspecți/expuși)- e noua strategie pentru a împiedica răspândirea virusului de către persoanele infectate (simptomatice sau nu).

Nu e suficient să le ceri oamenilor să rămână în case şi să opreşti mişcarea oamenilor. O spune chiar OMS ce solicită explicit ca autoritățile să atace acum (până nu e prea târziu) virusul.

Concret sunt 2 măsuri clare și urgente: identificarea fiecărui caz suspect și să crească numărul de teste!”, precizează medicul într-o postare pe Facebook.