Riscul pe care si-l asuma un reporter roman care transmite dintr-o zona de conflict armat este, de cele mai multe ori, motivat de entuziasm si de pasiunea pentru meserie. Pana nu demult, Adelin Petrisor, reporter pe eveniment, a lucrat in departamentul DEI al TVR. Pentru canalul national el a transmis din Aman, Bagdad, Kosovo, Belgrad, Skopje, in imprejurari si in conditii de razboi. Se poate spune ca la cei 24 de ani, ziaristul Adelin Petrisor este deja specializat pe acest gen de subiecte peri
Riscul pe care si-l asuma un reporter roman care transmite dintr-o zona de conflict armat este, de cele mai multe ori, motivat de entuziasm si de pasiunea pentru meserie. Pana nu demult, Adelin Petrisor, reporter pe eveniment, a lucrat in departamentul DEI al TVR. Pentru canalul national el a transmis din Aman, Bagdad, Kosovo, Belgrad, Skopje, in imprejurari si in conditii de razboi. Se poate spune ca la cei 24 de ani, ziaristul Adelin Petrisor este deja specializat pe acest gen de subiecte periculoase.
In timpul razboiului din Iugoslavia, Adelin Petrisor a stat trei saptamani la Skopje si o luna la Belgrad. Transmisiunile in direct si reportajele pe care le-a facut, cat si cazarea sa si a cameramanului au fost sponsorizate de cotidianul Curentul, in colaborare cu TVR. Din banii pe care i-a primit drept diurna, in aceasta perioada, a reusit sa se intoarca in tara cu 400 dolari, din care si-a cumparat un frigider. Pe langa acesti bani, a mai venit si cu un trofeu de razboi, o bucata din celebrul avion invizibil F117, care a fost doborat de sarbi. In timpul razboiului, a cunoscut reporteri si echipe de televiziune din Occident. In afara de profesionalismul si constiinciozitatea colegilor de breasla de la televiziunile mult mai titrate, Adelin Petrisor a avut ocazia sa vada si echipamentele ultrasofisticate cu care sunt dotati acestia, si a aflat pentru cati bani isi risca viata un reporter de razboi in Occident: in medie, 500 dolari pe zi.
In TVR, Adelin Petrisor se poate mandri cu multe realizari, dar si cu faptul ca a avut de la cine sa fure meserie. Acum a considerat ca e timpul sa se indrepte spre Antena 1. De ce? „Pentru ca Antena 1 este o televiziune bine dotata, care se dezvolta, si simt ca, aici, imi voi face meseria asa cum trebuie pe un salariu mult mai mare, afirma reporterul special.
Adelin Petrisor a invatat sa faca stiri la fosta agentie de stiri, 2M+, din cadrul Tele 7abc. Prima sa transmisiune tv, in direct, a fost prilejuita de inaugurarea Pietei Galati din Bucuresti, tot in perioada in care lucra pentru Tele 7abc; iar prima experienta ca reporter special a avut-o in Albania, in timpul razboiului civil, declansat de prabusirea jocurilor de tip Caritas. Aici, alaturi de cameraman, a fost luat prizonier de albanezi, pe aeroportul din Tirana, timp de o zi si jumatate. Cea mai puternica experienta a trait-o in razboiul de gherila din Kosovo, in vara anului 1998, impreuna cu reporterul timisorean, Raico Cornea. Alaturi de un convoi de ziaristi straini, ei au plecat sa filmeze imagini de pe linia frontului. Sase-sapte politisti
sarbi, urmariti de gloantele albanezilor, s-au napustit asupra Daciei din dotarea TVR si au furat-o de sub nasul celor doi ziaristi romani. „Am coborat din masina sa vedem ce se intampla, si, in secunda urmatoare, nu am mai putut face nimic decat sa filmam Dacia din dotarea TVR, care pleca ticsita de sarbi. Din toate partile se tragea cu automate Kalasnikov, iar langa noi, la nici 30 m, sarea tarana sub ploaia de gloante, isi aminteste amuzat, Adelin Petrisor.
Cu acelasi entuziasm cu care povesteste despre razboaiele pe care le-a vazut, corespondentul special isi sustine si convingerea ca nimic nu l-ar putea determina sa renunte la ceea ce face. La varsta sa, desi nu a facut armata, Adelin Petrisor a vazut „cateva razboaie bune, despre care spune insa ca sunt nedrepte, mai ales ca, cei care sufera si mor nevinovati sunt civilii si, tocmai de aceea, presa trebuie sa-si faca datoria si sa informeze corect si prompt opinia publica despre tot ceea ce se intampla in astfel de situatii.